Μετά από το Michelin Agilis CrossClimate που κυκλοφόρησε πέρυσι, η Michelin συνεχίζει να διευρύνει την γκάμα της για ελαφρά οχήματα με το νέο ελαστικό Michelin Agilis 3. Είναι ένα καλοκαιρινό ελαστικό που προσφέρει υψηλά επίπεδα ασφάλειας σε βρεγμένο οδόστρωμα και συνδυάζει εξαιρετική ενεργειακή αποτελεσματικότητα, με χαμηλή κατανάλωση καυσίμων και μείωση των εκπομπών CO2, με την αντοχή και την στιβαρότητα της Michelin.

Δέσμευση της Michelin είναι να συνεχίσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της για βιώσιμη κινητικότητα, σε όλη την γκάμα των προϊόντων της, από τα επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι τα φορτηγά. Με τις σχεδιαστικές της επιλογές, η Michelin στοχεύει να κάνει πιο αποτελεσματική χρήση των πρώτων υλών και των φυσικών πόρων, διασφαλίζοντας παράλληλα εξαιρετικές επιδόσεις σε όλη τη διάρκεια ζωής των ελαστικών που κατασκευάζει. Έτσι, μειώνει τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο και επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους – στοιχεία που απασχολούν ιδιαίτερα τους επαγγελματίες των οδικών και αστικών μεταφορών, οι οποίοι χρειάζονται να βελτιστοποιούν τα κόστη, χωρίς κανένα συμβιβασμό στην ασφάλεια, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Για να καλύψει αυτή την ανάγκη, η Michelin προσφέρει ελαστικά που συνδυάζουν τις επιδόσεις και την ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η αντίσταση κύλισης των ελαστικών αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 20% της ενεργειακής κατανάλωσης ενός οχήματος. Τα ελαστικά της νέας γκάμας Michelin Agilis 3, ζυγίζουν κατά μέσο όρο, 1 κιλό λιγότερο από τον προκάτοχό τους, με τη διαφορά να φθάνει στα 1,7 κιλά για ορισμένες διαστάσεις. Συνεπώς, απαιτούνται λιγότερες πρώτες ύλες και φυσικοί πόροι για την παραγωγή τους και μειώνεται η ποσότητα των αποβλήτων που πρέπει να ανακυκλωθούν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εσωτερικών δοκιμών που πραγματοποίησε ο Όμιλος Michelin, το νέο ελαστικό για επαγγελματικά ελαφριά οχήματα περιορίζει, κατά μέσο όρο, τις εκπομπές CO2 κατά 100 κιλά σε απόσταση 20.000 χλμ. Αυτό ισοδυναμεί με την ποσότητα CO2 που μπορεί να αποθηκευτεί σε περίπου τρία δέντρα, με τη μείωση κατανάλωσης καυσίμου στα 0,12 λίτρα/100 χιλιόμετρα και με εξοικονόμηση κόστους της τάξης των 100 ευρώ.

Ορισμένα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις επιδόσεις βελτιώνονται σημαντικά καθώς τα ελαστικά φθείρονται, όπως το φρενάρισμα σε στεγνό οδόστρωμα και η κατανάλωση καυσίμου. Οι επιδόσεις φρεναρίσματος σε βρεγμένο οδόστρωμα επιδεινώνονται με τη φθορά, αλλά το Michelin Agilis 3 έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις φρεναρίσματος σε βρεγμένο οδόστρωμα μέχρι το δείκτη φθοράς του ελαστικού στα 1,6 χιλιοστά (TWI). Επιπλέον, με βαθμολογία “A” για τις επιδόσεις φρεναρίσματος σε βρεγμένο οδόστρωμα όταν είναι καινούριο (σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ετικετογράφηση), εξακολουθεί να παρουσιάζει παρόμοιες επιδόσεις ακόμα κι όταν φθαρεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις επιδόσεις ασφάλειας των καινούριων ελαστικών.

Οι επιδόσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της χρήσης των τεχνολογιών EverGrip, και συγκεκριμένα:

  • Καινοτόμο μείγμα γόμας με βελτιστοποιημένη δόση αιθάλης και πυριτίου, που συμβάλλει στην ασφάλεια των ελαστικών και τις επιδόσεις φρεναρίσματος σε βρεγμένο οδόστρωμα, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ελαστικού.
  • Νέο σχέδιο πέλματος, το οποίο περιλαμβάνει:
  • Βαθιές αυλακώσεις: εύκαμπτα μπλοκ πέλματος για εξαιρετικό κράτημα σε βρεγμένο οδόστρωμα.
  • Αυλακώσεις σε σχήμα U: πιο κάθετα μπλοκ πέλματος με μεγαλύτερο ποσοστό σκαλίσματος σε βάθος σκαλίσματος 2 χιλιοστών, για πιο αποτελεσματική απομάκρυνση του νερού μέχρι το TWI (Δείκτης Φθοράς Πέλματος).

Το Michelin Agilis 3 προσφέρει μεγάλη διάρκεια ζωής και αντοχή, χάρη σε δύο τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για ελαστικά φορτηγών, τις οποίες η Michelin ενσωματώνει για πρώτη φορά σε ελαστικό για επαγγελματικό ελαφρύ όχημα:

  • Ένα μείγμα γόμας με εξαιρετικά επίπεδα αντοχής στην τριβή.
  • Μια κατοχυρωμένη τεχνολογία, που απομακρύνει τις πέτρες που σφηνώνουν στο πέλμα.

Ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία που πρωτοεμφανίστηκε στο Michelin Agilis CrossClimate, για την προστασία των πλευρικών τοιχωμάτων και για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, η Michelin χρησιμοποίησε ένα πρόσθετο στρώμα που προστατεύει το ελαστικό από την τριβή σε πεζοδρόμιο.

Το νέο Michelin Agilis 3 αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της στρατηγικής του Ομίλου Michelin, που προσπαθεί διαρκώς να κάνει τις μετακινήσεις πιο ασφαλείς, πιο βιώσιμες, πιο προσβάσιμες και πιο αποδοτικές. Το Michelin Agilis 3 κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα.