Η μυρωδιά ενός νέου αυτοκινήτου είναι πολύ χαρακτηριστική. Πρόκειται για ένα μείγμα μυρωδιάς από πλαστικό, κόλλα, δέρματος και υφάσματος που αρέσει σε πολύ κόσμο, αλλά όχι στους Κινέζους και ίσως οι Κινέζοι να έχουν δίκιο, μιας και διάφορες έρευνες δείχνουν πως οι μυρωδιές που εκλύουν οι περισσότερες από 200 χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα, που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του εσωτερικού του αυτοκινήτου δεν κάνουν καλό στην υγεία του ανθρώπου, μιας και μερικές από αυτές μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικές.

1

Κάποιοι λένε πως η μυρωδιά ενός καινούργιου αυτοκινήτου σχετίζεται με τον φετιχισμό των προϊόντων και το τι αυτά αντανακλούν στην ζωή μας. Κάποιοι άλλοι λένε πως τα χημικά που μυρίζουν έχουν εθιστική οσμή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα και με την βενζίνη, δηλαδή είναι καθαρά βιολογικά τα κίνητρα, έτσι και κυκλοφόρησαν (κυρίως στις ΗΠΑ) αρωματικά αυτοκινήτου με άρωμα “καινουργίλας”.

Οι Κινέζοι απεχθάνονται τόσο πολύ την συγκεκριμένη μυρωδιά που είναι σημαντικός λόγος να απορρίψουν την αγορά ενός αυτοκινήτου. Μάλιστα τους απασχολεί περισσότερο από τις βλάβες, από τον θόρυβο κύλισης και την κατανάλωση καυσίμου.

Η Audi, από το 1985, έχει ειδική ομάδα υπαλλήλων που η δουλειά τους είναι να διασφαλίσουν πως τα καινούργια αυτοκίνητα “μυρίζουν σωστά”. Στόχος τους είναι οι μυρωδιές των υλικών και των χημικών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής κάθε αυτοκινήτου να είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτερες.

Η ομάδα αποτελείται από 5 χημικούς που εργάζονται στο Βαυαρικό Κέντρο Ποιότητας της Audi και μυρίζουν κάθε υλικό που συναντάμε στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, βαθμολογώντας τα σε μια κλίμακα από 1 (άοσμο) έως 6 (αφόρητο). Τα υλικά όπως το γυαλί, τα κεραμικά και τα μέταλλα βαθμολογούνται συχνά με 1, ενώ άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να βαθμολογούνται κάτω από 4 (ερεθιστικά) για να περάσουν τις δοκιμές.

2

Ο Heiko Lugemann-Geiger, εργάζεται στο συγκεκριμένο τμήμα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και δηλώνει πως η μυρωδιά ενός οχήματος είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό άνεσης που μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία ιδιοκτησίας ενός αυτοκινήτου.

3

Η Audi κάνει τυχαίους ελέγχους ακόμη και σε αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί και βρίσκονται στις αντιπροσωπείες, προκειμένου να διασφαλίσει πως αυτά συνεχίζουν να μυρίζουν σωστά. Εάν δεν μυρίζουν σωστά, η ομάδα κάνει αλλαγές στη διαδικασία κατασκευής, ενώ ενημερώνεται και από τους προμηθευτές ανταλλακτικών εάν έχουν χρησιμοποιεί νέα υλικά.