Η Volvo έκανε γνωστό πως από σήμερα, όλα τα νέα της αυτοκίνητα θα έχουν έχουν περιοριστή ταχύτητας στα 180 χλμ/ώρα. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την Σουηδική εταιρία, πάρθηκε στη προσπάθειά της να αυξήσει την ασφάλεια, αλλά και να εκπληρώσει την δέσμευσή της, να εξαλείψει πλήρως τον κίνδυνο σοβαρού ή θανάσιμου τραυματισμού σε ένα τροχαίο ατύχημα με κάποιο μοντέλο της μέχρι το τέλος του 2020.

Όπως αναφέρει η Volvo, όλα τα χαρακτηριστικά και τα συστήματα ασφαλείας των μοντέλων της, είναι άχρηστα σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Η Volvo πιστεύει πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους κινδύνους που δημιουργούνται όταν τρέχει με εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα.

Εκτός από τον περιοριστή ταχύτητας, η Volvo αναπτύσσει τεχνολογία η οποία χρησιμοποιεί κάμερες που παρακολουθούν την κατάσταση και την προσοχή του οδηγού και τον αποτρέπουν να οδηγήσει όταν αυτός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών ή έχει απόσπαση προσοχής χρησιμοποιώντας πχ το κινητό του τηλέφωνο. Παράλληλα εξετάζει να θέτει αυτόματα ανώτατα όρια ταχύτητας στα αυτοκίνητά της σε σημεία γύρω από σχολεία, νοσοκομεία κτλ, μέσω έξυπνου ελέγχου ταχύτητας και της τεχνολογίας geofencing.

Επίσης η εταιρία προσφέρει και το Care Key, που ανήκει στο βασικό εξοπλισμό όλων των μοντέλων της Volvo από το 2020 (Model Year 2021), επιτρέπει στους οδηγούς Volvo να θέτουν περιορισμούς στην ανώτατη ταχύτητα του αυτοκινήτου τους πριν το δανείσουν σε άλλους: σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, σε φίλους ή σε νεότερους οδηγούς χωρίς εμπειρία, που μόλις απέκτησαν άδεια οδήγησης.