Μετά την ακύρωση της τελευταίας στιγμής της φετινής έκθεσης αυτοκινήτου της Γενεύης λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, γίνεται όλο και πιο πιθανό το σενάριο να μην διεξαχθεί ούτε αυτή του 2021.

Πρόσφατη ανακοίνωση του ιδρύματος της διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου της Γενεύης αναφέρει ότι μετά την ακύρωση της φετινής εκδήλωσης ζήτησε από το καντόνι της Γενεύης οικονομική υποστήριξη για την κάλυψη των ζημιών, ύψος 11 εκατομμύρια ελβετικών φράγκων (€10,3 εκατομμύρια), ώστε να προετοιμαστεί για την έκθεση του επόμενου χρόνου.

1

Το κρατικό συμβούλιο της Γενεύης πρότεινε δάνειο 16,8 εκατομμυρίων φράγκων (€15,73 εκατομμύρια), αλλά αυτό απορρίφθηκε από το ίδρυμα της διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου της Γενεύης, αναφέροντας ότι οι επιβαλλόμενοι όροι είναι αντίθετοι με το καταστατικό του ιδρύματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

Δυστυχώς, οι προϋποθέσεις που συνδέονται με το δάνειο, οι οποίες, ειδικότερα, στοχεύουν στην πλήρη εξωτερική ανάθεση της έκθεσης, δεν είναι αποδεκτές από το ίδρυμα. Στην πραγματικότητα, έρχονται σε αντίθεση με το καταστατικό και ειδικά με τον σκοπό του ιδρύματος που διατυπώθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια.

2

Το ίδρυμα προσθέτει ότι υπήρχε όρος στο δάνειο ότι η έκθεση της Γενεύης πρέπει να πραγματοποιηθεί το 2021, αλλά αυτό παραμένει αβέβαιο, με την διοργανώτρια αρχή να αναφέρει ότι οι μεγάλοι εκθέτες έχουν ενθαρρύνει αυτό το σενάριο, και όχι να γίνει η επόμενη έκθεση το 2022.

Πέρυσι περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν την έκθεση της Γενεύης. Εκπρόσωπος της διοργανώτριας αρχής ανέφερε πως με βάση τους πρώτους υπολογισμούς -χωρίς να υπολογίζουν τη δική τους ζημιά ως διοργανώτρια αρχή/εταιρία- η τοπική οικονομία θα χάσει περίπου 200 με 250 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (€188 εκατ με €235 εκατ.).