Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2018, οι εκπομπές CO2 των νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ προέτρεψε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των στόλων τους για να επιτύχουν τους αυστηρότερους στόχους εκπομπών που τέθηκαν σε ισχύ φέτος, ακόμη και τώρα που αντιμετωπίζουν την πτώση των πωλήσεων από την καραντίνα λόγω της πανδημίας.

1

Οι αυτοκινητοβιομηχανίας θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές CO2 των στόλων τους για να επιτύχουν τους αυστηρότερους στόχους που ισχύουν από το τρέχον έτος, ενώ παράλληλα πρέπει να επιταχύνουν την μετάβαση σε οχήματα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών ρύπων,

αναφέρει η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, οι μέσες εκπομπές CO2 ανήλθαν στα 120,8 γρ/χλμ για νέα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί στην ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας – και της Ισλανδίας το 2018, αύξηση περίπου 2 γρ/χλμ σε σύγκριση με το 2017.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 27% έναντι των επιπέδων του 2018, για να πιάσουν τους αυστηρότερους κανονισμούς της ΕΕ και να αποφύγουν πρόστιμα πολλών δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως η Ε.Ε έχει θέσει ως στόχο για το 2020, ο μέσος όρος εκπομπών CO2 από τα νέα αυτοκίνητα να είναι 95 γρ/χλμ.

2Διάβασε ακόμη

Πιθανά πρόστιμα άνω των 14,5 δισ. ευρώ από την Ε.Ε στις αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω εκπομπών CO2

Αιτία της αύξησης των ρύπων ήταν η αύξηση των πωλήσεων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων που το 2018 οι πωλήσεις τους αντιπροσώπευαν το 60% του συνόλου των νέων αυτοκινήτων (36% το ποσοστό των diesle), αλλά και η αύξηση των πωλήσεων των SUV μοντέλων, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 35% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη το 2018 σε σύγκριση με το 29% το 2017.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών και χαμηλών εκπομπών αυτοκινήτων αυξήθηκαν, αλλά αποτελούσαν μόλις το 2% των νέων ταξινομήσεων αυτοκινήτων το 2018 (1,5% το 2017). Τέλος, το 2018, αυξήθηκε για πρώτη φορά ο μέσος όρος εκπομπών CO2 των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων, ο οποίος ανήλθε σε 157,9 γρ/χλμ.