Η BP ανακοίνωσε πως έχει υποβαθμίσει τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου έως και το 2050, καθώς πιστεύει ότι μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού θα επιταχυνθεί η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ περιμένει να αναλάβει χρεώσεις απομείωσης και διαγραφής, μεταξύ 13-17,5 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η εταιρεία αναμένει πως οι τιμές θα διαμορφωθούν στα 55 δολάρια το βαρέλι για το μπρεντ, στην περίοδο 2021-2050, περίπου 30% χαμηλότερα σε σχέση με την προ κορωνοϊού εκτίμησή της στα 70 δολάρια το βαρέλι

Ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney δήλωσε πως η BP έχει κάνει reset στις προοπτικές των τιμών προκειμένου να αποτυπώνουν την επίδραση της ενεργειακής μετάβασης, και αναθεωρεί επίσης τις αναπτυξιακές της μονάδες.

Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μια σημαντική χρέωση στα επικείμενα αποτελέσματά μας, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτές οι δύσκολες αποφάσεις θα μας επιτρέψουν να ανταγωνιστούμε καλύτερα κατά την ενεργειακή μετάβαση.

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία προχωρά παράλληλα στην αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου της και των κεφαλαιουχικών σχεδίων, με στόχο να καταστεί μία εταιρεία μηδενικών καθαρών εκπομπών έως το 2050 ή και νωρίτερα.

1Διάβασε επίσης

Σχέδιο 650 δισ. ευρώ για την αποανθρακοποίηση των καυσίμων έως το 2050 στην Ευρώπη

Η BP που κατάργησε 10.000 θέσεις εργασίας, βλέπει, επίσης, την πανδημία να επιταχύνει τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις οικονομίες χρησιμοποιώντας λιγότερο συμβατικούς τύπους ενέργειας, αυξάνοντας έτσι το κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η στροφή αντικατοπτρίζει εν μέρει τη βραχυπρόθεσμη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ζήτηση για ενέργεια καθοδηγείται από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και αυτό αναμένεται να κινηθεί απότομα χαμηλότερα το τρέχον έτος, αλλά και το 2021.