Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ, 38.800 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το 2019 λόγω τροχαίων ατυχημάτων, αλλά μια έρευνα του Consumer Reports, έδειξε πως ο αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50%, εάν όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται εξοπλίζονται με τις υπάρχουσες τεχνολογίες ασφαλείας που προσφέρουν οι εταιρίες, αλλά αυτές βρίσκονται στον πρόσθετο εξοπλισμό.

Τα στοιχεία της έρευνας εκτιμούν πως περίπου 11.800 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν ετησίως εάν το σύστημα αυτόματης πέδησης, το σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας και το σύστημα προειδοποίησης τυφλού σημείου ήταν στον βασικό εξοπλισμό όλων των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται σήμερα στις ΗΠΑ.

Επιπλέον θα μπορούσαν να σωθούν 3.700 – 7.400 ζωές εάν όλα τα αυτοκίνητα ήταν εξοπλισμένα με συστήματα πρόληψης οδήγησης εάν ο οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ περισσότερο από το κανονικό, ενώ επιπλέον 1.300 ζωές θα σωθούν εάν τα αυτοκίνητα διαθέτουν V2V τεχνολογία.

Το Consumer Reports λέει πως θα χρειαστούν δεκαετίες προκειμένου οι συγκεκριμένες τεχνολογίες ασφαλείας να βρίσκονται στον βασικό εξοπλισμό όλων των νέων αυτοκινήτων και έτσι ζητά από τις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και από την κυβέρνηση να αναλάβουν δράση.