Εκτός από την BP και η Shell ανησυχεί για την μετά κορωνοϊού εποχή

Σχετικά άρθρα

Η Shell ανακοίνωσε πως έχει υποβαθμίσει τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου, θεωρώντας πως μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού θα επιταχυνθεί η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ περιμένει να αναλάβει χρεώσεις απομείωσης της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων και διαγραφής, μεταξύ 15 και 22 δισ. δολαρίων μετά φόρων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω αναθεώρησης επί τα χείρω των προβλέψεων για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα.

Ενώ ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει την ελεύθερη πτώση του κλάδου, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας μόνιμης μείωσης. Σύμφωνα με μελέτη του The Shift Project, η παραγωγή των χωρών που εξάγουν αργό πετρέλαιο στην Ε.Ε. θα μειωθεί σχεδόν κατά 8% μέχρι το 2030, κάτι που θα προκαλέσει ελλείψεις στον εφοδιασμό της Ευρώπης με πετρέλαιο. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι η πτώση αυτή της παραγωγής προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη από την πτώση της ζήτησης στην Ευρώπη.

Διάβασε επίσης

Η BP ανησυχεί για την μετά κορωνοϊού εποχή

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία από την Νορβηγική εταιρεία συμβούλων, Rystad Energy, η οποία τονίζει πως η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας και των χωρών της πρώην Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), που παρέχουν το 40% του πετρελαίου που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ήδη μπει σε συστηματική πτώση, που είναι σημαντικότερη από το ρυθμό με τον οποίο οι χώρες της Ε.Ε μειώνουν τη χρήση πετρελαίου κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Στην Αφρική, που παρέχει το 10% του πετρελαίου που καταναλώνεται στην Ε,Ε, η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μειώθηκε ο κίνδυνος να παρουσιαστεί έλλειψη πετρελαίου εντός του 2020, αλλά η πανδημία καθυστέρησε τις επενδύσεις σε υποδομές, μεταθέτοντας ουσιαστικά το πρόβλημα στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, οι απώλειες από το σταμάτημα της οικονομίας αναμένεται να υποχρεώσει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να περιορίσουν τα σχέδια για δαπάνες κατά τουλάχιστον 25%, περίπου 40 δισ. δολάρια, προκειμένου να ισοσταθμίσουν τις συνέπειες από τον κορωνοϊό, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα η ζήτηση για πετρέλαιο να μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών, οδηγώντας τις τιμές του σε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.

Διάβασε ακόμη

Σχέδιο 650 δισ. ευρώ για την αποανθρακοποίηση των καυσίμων έως το 2050 στην Ευρώπη

Η Rystad Energy εκτιμά πως ενδεχομένως η κρίση επιταχύνει την αποκορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο από το 2030 που αναμενόταν, στο 2027. Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας θεωρεί “πως δεν είναι αδιανόητο” να θεωρεί κανείς ότι ο πλανήτης μπορεί και πάλι να βρεθεί αντιμέτωπος με ελλείψεις στην παροχή και τεράστια άνοδο της τιμής ακόμα και αν η παγκόσμια ζήτηση αρχίσει να υποχωρεί.

Οι τιμές πετρελαίου καθορίζονται από τις ισορροπίες και όχι από τα επίπεδα της παραγωγής και της ζήτησης,

τονίζουν οι αναλυτές που εκτιμούν πως οι τιμές του μαύρου χρυσού κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να είναι πιεσμένες για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς ο πλανήτης θα προσπαθεί να ανακάμψει από το τεράστιο οικονομικό σοκ που έφερε η πανδημία το κορωνοϊού, όμως στα μέσα της δεκαετίας ίσως δούμε μεγάλη αύξηση των τιμών αν η ζήτηση για πετρέλαιο ξεπεράσει την προσφορά.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...