Πριν από λίγα χρόνια ο Elon Musk αποφάσισε να επικεντρωθεί και στον τρόπο κατασκευής των αυτοκινήτων της Tesla. Πιο συγκεκριμένα, ο Νοτιοαφρικάνος θέλει η Tesla να έχει συναρπαστικά προϊόντα, αλλά επίσης βλέπει τα εργοστάσια της ως προϊόν, χαρακτηρίζοντας τα ως “το μηχάνημα που κατασκευάζει το μηχάνημα”.

Ο Musk έχει δηλώσει ότι ο στόχος του είναι το εργοστάσιο να φαίνεται σαν “alien” σε σχέση με ένα άλλο εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων, όντας ένα μηχάνημα που παράγει νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με υψηλό βαθμό αυτοματισμού και με ταχύτητα, ήτοι κάτι που δεν υπάρχει στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Πρώτα εισήγαγε αυτήν την ιδέα με την παραγωγή του Model 3 στο εργοστάσιο Fremont, και παρότι στην αρχή υπήρχαν θέματα με την αποδοτικότητα του, τελικά κατάφερε να λυθούν όλα τα προβλήματα και να παράγει σχεδόν 7.000 αυτοκίνητα εβδομαδιαίως.

Ο Musk τονίζει ότι η πρώτη έκδοση της γραμμής παραγωγής του Model 3 είναι η “version 0.5 του alien dreadnought”, αλλά η γραμμή θα αναβαθμιστεί με περισσότερους αυτοματισμούς, ενώ οραματίζεται την “version 3” σε λίγα ακόμη χρόνια:

Η “version 3” δεν θα μοιάζει με τίποτα άλλο. Δεν μπορείς να έχεις άτομα στην γραμμή παραγωγής, καθώς τότε πέφτεις στην ταχύτητα που έχουν οι άνθρωποι. Άρα δεν θα υπάρχουν άνθρωποι στην διαδικασία παραγωγής. Οι άνθρωποι θα συντηρούν τα μηχανήματα, θα τα αναβαθμίζουν και θα αντιμετωπίζουν ανωμαλίες.

Το Gigafactory της Tesla στη Shanghai της Κίνας διαθέτει την πιο πρόσφατη έκδοση της γραμμή παραγωγής για το Model 3 που αναπτύχθηκε από την Tesla, και η αμερικάνικη εταιρία έχει σημειώσει κάποια πρόοδο προς το “alien dreadnought”. Το παραπάνω video κυκλοφόρησε από την Tesla China μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Weibo, και μας δείχνει την παραγωγή στο Gigafactory Shanghai.