Ιαπωνία: Ξεκίνησε η δίκη του Carlos Ghosn και του Greg Kelly, με τον Ghosn να βρίσκεται στη Βηρυτό

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε σήμερα η πολυαναμενόμενη δίκη τόσο του Carlos Ghosn, όσο και του στενού του συνεργάτη Greg Kelly, με τον Ghosn ωστόσο να μην βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα, μιας και τον περασμένο Δεκέμβριο διέφυγε από την Ιαπωνία, πηγαίνοντας στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Ο Kelly δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες ότι βοήθησε τον Ghosn να κρύψει εκατομμύρια που έλαβε ως αποζημίωση και δεσμεύτηκε να αποδείξει την αθωότητά του σε μια δίκη που ξεκίνησε σχεδόν δυο χρόνια μετά τις συλλήψεις τους και χωρίς την παρουσία του βασικού υπόπτου.

Αρνούμαι τους ισχυρισμούς εναντίον μου. Δεν συμμετείχα σε εγκληματική συνωμοσία. Ο Ghosn ήταν ένα καταπληκτικό στέλεχος. Αν και όλοι οι ειδικοί πίστευαν ότι η Nissan ήταν καταδικασμένη ο Ghosn απέδειξε ότι έκαναν λάθος. Υπό την ηγεσία του, η Nissan έγινε πολύ επικερδής,

ανέφερε ο Kelly, ο οποίος είναι ο μοναδικός μεμονωμένος κατηγορούμενος σε μια υπόθεση που τράβηξε την παγκόσμια προσοχή μετά από τη δραματική διαφυγή του Ghosn από την Ιαπωνία στα τέλη του 2019. Ο Αμερικανός, ο οποίος έγινε 64 ετών την πρώτη ημέρα της δίκης, κατηγορήθηκε από Ιάπωνες εισαγγελείς ότι βοήθησε τον Ghosn να δηλώσει ότι λάμβανε χαμηλότερη αποζημίωση κατά περίπου 9 δισ. γεν (85 εκατ. δολάρια) για οκτώ χρόνια. Ο Kelly, αν καταδικαστεί, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με 10ετη φυλάκιση.

Ο Kelly έδωσε επίσης περισσότερες λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες της Nissan, λέγοντας ότι πουλούσε μόνο 2,5 εκατ. οχήματα ετησίως σε όλο τον κόσμο πριν ο Ghosn αναλάβει τα ηνία και ότι το 2017 πούλησε 5,6 εκατ. αυτοκίνητα.

Ο Kelly πρόσθεσε ότι όλοι στην Nissan ανησυχούσαν ότι θα έχαναν τον Ghosn και ήθελαν να τον κρατήσουν στην εταιρεία. Η Nissan αναζητούσε νόμιμους τρόπους για να τον κρατήσει και δεν υπήρχε διάδοχος, οπότε συμβουλεύτηκε εξωτερικούς και εσωτερικούς δικηγόρους προσπαθώντας να τον κρατήσει.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν παραβίασα τον νόμο. Δηλώνω αθώος.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο του 2021 και η ετυμηγορία αναμένεται το επόμενο φθινόπωρο.

Ο Ghosn που διέφυγε με ιδιωτικό τζετ από την Ιαπωνία και τώρα βρίσκεται στον Λίβανο, κατηγορήθηκε επίσης για διοχέτευση των χρημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Μέση Ανατολή σε λογαριασμούς που ελέγχει ο ίδιος.

Από την πρώτη ημέρα της σύλληψης του, ο Carlos Ghosn δηλώνει πως έπεσε θύμα συνωμοσίας, κατηγορώντας νυν και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Nissan για πισώπλατα μαχαιρώματα από πρόσωπα εντός της εταιρείας που ήθελαν να τον απομακρύνουν και να αποτρέψουν τη Nissan από την εμβάθυνση των δεσμών της με τη Renault.

Εσωτερικά emails της Nissan που είδαν το φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι, αποκαλύπτουν πως κορυφαία στελέχη της Nissan ξεκίνησαν τις προσπάθειες τους να εκθρονίσουν τον Ghosn, σχεδόν έναν χρόνο πριν από την σύλληψη του, ενώ ενορχήστρωσαν και την σύλληψη του Kelly. Η Nissanαρνείται οποιαδήποτε θεωρία συνωμοσίας εναντίον του Carlos Ghosn.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Nissan Qashqai facelift

Έχουν περάσει τρία χρόνια από το εμπορικό λανσάρισμα της τρίτης γενιάς του Qashqai και σήμερα η Nissan αποκάλυψε το facellit του δημοφιλέστατου ιαπωνικού μοντέλου,...

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...

Έτσι θα είναι το Nissan Qashqai facelift [Renderings]

H Nissan ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι στις 17 Απριλίου θα παρουσιάσει το Qashqai facelift, καθώς έχουν περάσει τρία χρόνια από το εμπορικό...