Το Βιετνάμ βρίσκεται αρκετά συχνά στην επικαιρότητα τον τελευταίο χρόνο, καθώς -αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός- θα είχαμε δει ήδη τον πρώτη αγώνα της F1 στο Ανόι, ενώ στις αρχές του 2018 έγινε γνωστή η ίδρυση της VinFast.

Η τελευταία ξεκίνησε να παράγει αυτοκίνητα τον Ιούλιο του 2019, και η μητρική της VinFast είναι το Vingroup JSC, που ανήκει στον πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας, τον Phan Nhat Vuong, με περιουσία που ξεπερνά τα 9 δισ. δολάρια.

Με σωστά και μεθοδικά βήματα, η VinFast έχει στόχο να εξαπλωθεί σε Αμερική και Ευρώπη, γι’αυτό και πρόσφατα αγόρασε από την GM Holden το κέντρο δοκιμών της τελευταίας, γνωστό ως Lang Lang Proving Ground. Αυτό βρίσκεται στην πόλη Victoria της Αυστραλίας, έχει έκταση 8,72 τ.χλμ., και είναι ένα από τα παλιότερα κέντρα δοκιμών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Το 2018 έγιναν εργασίες εκσυγχρονισμού του, με το κέντρο δοκιμών να διαθέτει πάνω από 44 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένους και μη δρόμους, που προσομοιώνουν όλους τους τύπους επιφανειών. Ακόμα, υπάρχει μια στρογγυλή πίστα με ολισθηρό οδόστρωμα, διαμέτρου 100 μέτρων, καθώς και μια οβάλ πίστα υψηλής ταχύτητας, 4,7 χιλιομέτρων.

Εκτός από τις εξωτερικές εγκαταστάσεις δοκιμών, το Lang Lang διαθέτει ένα νέο εργαστήριο για δοκιμές εκπομπών ρύπων, που λέγεται ότι πληροί τα αυστηρότερα πρότυπα ενός παγκόσμιου κέντρου δοκιμών. Η VinFast δεν αποκάλυψε το ποσό που θα πληρώσει την Holden, αλλά το δελτίο τύπου κάνει αναφορά για “δίκαιη τιμή”. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η GM Special Vehicles (GMSV) θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στο Lang Lang για δοκιμές και μηχανολογικές επικυρώσεις.