Δικαστήριο στο Μπράουνσγουιγκ της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα πως ξεκίνησε την διαδικασία ποινικής δίωξης κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen, Martin Winterkorn, εξετάζοντας εάν είναι ένοχος για χειραγώγηση της αγοράς λόγω του Dieselgate.

Ο Winterkorn και άλλα 8 στελέχη της Volkswagen αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το ρόλο τους στο να επιτρέψουν στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που διέθεταν το παράνομο λογισμικό και παρήγαγαν εκπομπές ρύπων άνω των επιτρεπτών ορίων, να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Επίσης κατηγορούνται και επειδή δεν ενημέρωσαν τους επενδυτές για την έκταση της απάτης.

Το δικαστήριο εξετάζει εάν η Volkswagen είχε καθήκον να ενημερώσει τους επενδυτές νωρίτερα για το ύψος των πιθανών προστίμων που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει. Η Volkswagen από την μεριά της δηλώνει πως το ύψος των προστίμων δεν ήταν προβλέψιμο. Μέχρι σήμερα η VW έχει πληρώσει περισσότερα από 30 δισ. ευρώ σε πρόστιμα και αποζημιώσεις λόγω του Dieselgate.

Τα 8 στελέχη αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη, για ψευδή πιστοποίηση, όπως επίσης κατηγορίες και για παραβίαση του νόμου κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία της πόλης Μπράουνσγουιγκ. Ορισμένοι φέρονται επίσης ότι είναι υπεύθυνοι για υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή, ή για βοήθεια και συνέργεια αυτών των εγκλημάτων.

Επίσης κατηγορούνται πως παρότι γνώριζαν πως το λογισμικό των αυτοκινήτων ήταν παράνομο, ενθάρρυναν, υποστήριζαν ή τουλάχιστον δεν εμπόδισαν την εγκατάστασή του σε περισσότερα από 11 εκατ. αυτοκίνητα.