Επίσημο: Αποχωρεί η Honda από την F1

Σχετικά άρθρα

Οι Red Bull και AlphaTauri βρίσκονται στην αναζήτηση νέου προμηθευτή power units, καθώς πριν λίγα λεπτά η Honda -σε μια ανακοίνωση σοκ- έκανε γνωστό ότι θα αποσυρθεί από τη Formula 1 στο τέλος του 2021.

H ιαπωνική εταιρία επέστρεψε στο πρωτάθλημα το 2015 με τη McLaren, και η συνεργασία της με την βρετανική ομάδα ήταν δύσκολη και ανεπιτυχή, με αποτέλεσμα η McLaren να φύγει και η Honda να ενώνει τις δυνάμεις της με την Toro Rosso το 2018, πριν αναλάβει την Red Bull τον επόμενο χρόνο.

Με τις δύο αυτές ομάδες της οικογένειας της Red Bull, μέσα στα δυόμισι αυτά χρόνια, η Honda έχει καταφέρει να κατακτήσει -μέχρι σήμερα- πέντε νίκες. Ωστόσο, η ανοδική της πορεία δεν ήταν ικανή να πείσει τους ιθύνοντες να συνεχίσουν το πρόγραμμα της F1, και έτσι η Honda αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συνεργασία της με τη Red Bull και την AlphaTauri, η οποία λήγει στο τέλος του επόμενου έτους.

Στην ανακοίνωση της η Honda αναφέρει πως η απόφαση ελήφθη επειδή η αυτοκινητοβιομηχανία περνά μια περίοδο μεγάλου μετασχηματισμού, που εμφανίζεται μια φορά στα 100 χρόνια. Έτσι αποφάσισε να αγωνιστεί για την “επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050”. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί ως μέρος των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών της Honda που αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της εταιρείας ως κατασκευαστής στο τομέα της σύγχρονης κινητικότητας.

Προς το σκοπό αυτό, η Honda πρέπει να διοχετεύσει τους εταιρικούς της πόρους σε έρευνα και ανάπτυξη στους τομείς των μελλοντικών τεχνολογιών στις μονάδες ισχύος και ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών κυψελών καυσίμου (FCV) και μπαταριών EV (BEV), οι οποίες θα αποτελέσουν τον πυρήνα για τεχνολογίες απαλλαγμένες από εκπομπές άνθρακα.

Στο πλαίσιο αυτής της κίνησης, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Honda δημιούργησε ένα νέο κέντρο με την ονομασία Innovative Research Excellence, Power Unit & Energy. Η Honda θα διαθέσει τις τεχνολογίες διαχείρισης ενέργειας και καυσίμων, καθώς και τις γνώσεις που έχει συγκεντρώσει μέσω των δραστηριοτήτων της στη F1, σε αυτόν τον τομέα μονάδων ισχύος και ενεργειακών τεχνολογιών και θα αναλάβει πρωτοβουλίες εστιάζοντας παράλληλα στη μετάβαση σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Με αυτά τα δεδομένα, η Honda αποφάσισε να ολοκληρώσει τη συμμετοχή της στη F1.

Συμπλήρωσε πως αποχωρεί από την Formula 1 αφού βρέθηκαν σε θέση να επιτύχουν τον στόχο της, να κερδίσουν αγώνες στην F1. Η Honda θα συνεργαστεί με την Red Bull Racing και την Scuderia AlphaTauri για να συνεχίσουν να αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο και να κατακτήσουν περισσότερες νίκες μέχρι το τέλος της σεζόν του 2021.

Η Honda τονίζει πως οι δραστηριότητες στο μηχανοκίνητο αθλητισμό βρίσκονται στο DNA της και, ως εκ τούτου, η εταιρεία θα εξακολουθήσει να τρέφει πάθος για τις προκλήσεις και να προσπαθήσει να γίνει ο Νο 1 κατασκευαστής σε όλες τις κατηγορίες αγώνων στις οποίες συμμετέχει.

Η Formula 1 θα μείνει πλέον με τρεις προμηθευτές μονάδων ισχύος, την Mercedes, την Ferrari και την Renault. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η Renault θα είναι υποχρεωμένη να προμηθεύει με κινητήρες την Red Bull και την AlphaTauri, καθώς αυτή τη στιγμή η γαλλική εταιρία έχει τους λιγότερους πελάτες, εκτός εάν οι ομάδες μπορούν να πείσουν την Mercedes ή την Ferrari για προμήθεια power units.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα