Η VW επενδύει στην Αστυπάλαια

Σχετικά άρθρα

Την Αστυπάλαια επέλεξε το VW Group προκειμένου να κάνει την περιβαλλοντική επένδυση στην Ελλάδα. Η Αστυπάλαια επελέγη καθώς, όπως αναφέρθηκε, έχει το ιδανικό “προφίλ”, ενός νησιού που αναπτύσσεται με ήπιους ρυθμούς. Η Αστυπάλαια θα μετατραπεί σε αυτόνομο ενεργειακά “πράσινο νησί” με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πλήρη ηλεκτροκίνηση.

Επίσης θα αναπτυχθεί μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, η οποία θα μπορεί να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό.

Η Volkswagen θα αντικαταστήσει δωρεάν τον δημοτικό στόλο (φορτηγά, λεωφορεία κ.ά.) και θα εγκαταστήσει στο νησί περίπου 230 σταθμούς φόρτισης, ενώ θα διεξάγει και δοκιμές αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων, ανάμεσά τους και λεωφορεία και φορτηγά οχήματα της MAN. Συνολικά περίπου 1.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αντικαταστήσουν τα περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που υπάρχουν σήμερα στο νησί.

Επίσης, θα παρέχει πολύ γενναία επιδότηση στους ντόπιους με σκοπό να αντικατασταθούν με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αν είναι δυνατόν όλα τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που κυκλοφορούν στην Αστυπάλαια. Συμπληρωματικά, θα ακολουθήσουν και άλλες πρότυπες ενέργειες αντιμετώπισης βασικών περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.

Το επενδυτικό σχέδιο της VW είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Το project αρχικά θα διαρκέσει έξι χρόνια.

Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η μετατροπή ενός νησιού του Αιγαίου σε “πράσινο και βιώσιμο νησί” και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μετακινήσεων με ηλεκτρικά οχήματα, εισαγωγής καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας κατά παραγγελία, προώθησης της χρήσης ΑΠΕ και δοκιμής νέων τεχνολογιών στην αυτόνομη οδήγηση. Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ένα εντελώς νέο, προηγμένο σύστημα μεταφοράς που περιλαμβάνει:

  • κίνητρα για την αλλαγή των συμβατικών ΙΧ οχημάτων με ηλεκτρικά μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
  • οχήματα δημόσιας χρήσης καθώς και οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί – αστυνομίας, ΕΚΑΒ και δημόσιου τομέα – που θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά με την βοήθεια του Volkswagen Group.
  • αναγκαίες εργασίες υποδομών για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης των οχημάτων
  • υπηρεσίες κατά παραγγελία δημόσιας συγκοινωνίας, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, που θα επιτρέψει σε κατοίκους και επισκέπτες μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις τους υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
  • Η Ελληνική Δημοκρατία θα εξασφαλίσει την ύπαρξη ποιοτικών οδικών υποδομών, άριστη σήμανση και επαρκή δεδομένα αναφορικά με την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες, ώστε να διασφαλίσει ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς μεταφορές που θα οδηγήσουν τελικά στην αυτόνομη οδήγηση.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από 1η Μαΐου

Από την Τετάρτη 1 Μαΐου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με...