Η Tesla ανακοίνωσε πως θα επιδιορθώσει δωρεάν τις οθόνες των Model S και Model X, παραγωγής πριν τον Μάρτιο του 2018. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μονάδα ελέγχου πολυμέσων που οφείλεται σε φθορά της μνήμης. Η Tesla χρησιμοποιεί την ίδια μονάδα σε 159.000 Model S παραγωγής 2012-2018 και Model X παραγωγής 2016-2018.

Η αστοχία της μονάδας ελέγχου έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των ακουστικών και των οπτικών χαρακτηριστικών της οθόνης αφής, όπως το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, το σύστημα πλοήγησης, το web browsing αλλά και την εικόνα που καταγράφει η κάμερα οπισθοπορείας.

Μάλιστα υπήρχαν καταγγελίες πως το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει και στην απώλεια της ικανότητας φόρτισης του αυτοκινήτου, ενώ θα μπορούσαν να επηρεαστούν και άλλες λειτουργίες, με έναν ιδιοκτήτη να παραπονιέται πως δεν μπορούσε να ενεργοποιήσει την σχετική ρύθμιση στο κλιματισμό προκειμένου να ξεθολώσει τα παράθυρα, ενός ένας άλλος είπε πως δεν μπορούσε να απενεργοποιήσει τις οθόνες ασφαλείας που σχετίζονται με το Autopilot.

Μέχρι σήμερα η Tesla απαιτούσε από τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν για να αντικαταστήσουν τη μονάδα μόλις λήξει η εγγύηση. Η μονάδα ελέγχου χρησιμοποιεί έναν επεξεργαστή Nvidia Corp Tegra 3 με ενσωματωμένη flash μνήμη 8GB eMMC (MultiMediaCards) NAND, με την Tesla να λέει πως οι συσκευές flash έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής με βάση τον αριθμό των κύκλων προγράμματος ή διαγραφής.

Οι αποτυχίες που προκύπτουν από τη φθορά της μνήμης “είναι πιθανό να συμβούν μετά από περιόδους προοδευτικά υποβαθμισμένης απόδοσης (π.χ., μεγαλύτεροι χρόνοι ενεργοποίησης, συχνότερες επαναφορές στην οθόνη αφής και απώλεια πλοήγησης)”, αναφέρει η NHTSA.

H Tesla θα αντικαταστήσει την ενσωματωμένη flash μνήμη 8GB eMMC NAND με μια flash μνήμη 64GB eMMC NAND. Η εταιρία ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για ανάκληση, αλλά ως “ενέργεια σέρβις” και πως η συγκεκριμένη ενέργεια ισχύει για τα αυτοκίνητα ηλικίας έως 8 ετών και που έχουν διανύσει λιγότερα από 100.000 μίλια (161.000 χλμ) από την αρχική ημερομηνία παράδοσης.

Η Tesla λέει ότι δεν γνωρίζει τυχόν ατυχήματα ή τραυματισμούς που να σχετίζονται με τις ελαττωματικές οθόνες αφής.