Λόγω της πίεσης που δέχτηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων στις ΗΠΑ (NHTSA), η Tesla αναγκάστηκε να ανακαλέσει 134.951 Model S παραγωγής 2012-2018 και Model X παραγωγής 2016-2018, μετά από προβλήματα στη μονάδα ελέγχου των οθονών αφής που διαθέτουν και τον κίνδυνο, αυτές να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με την NHTSA, το πρόβλημα μπορεί να έχει ως συνέπεια την απώλεια εικόνας από την οθόνη της οπίσθιας κάμερας, ενώ επηρεάζει και τη λειτουργία του συστήματος Autopilot. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μονάδα ελέγχου πολυμέσων που οφείλεται σε φθορά της μνήμης.

Η αστοχία της μονάδας ελέγχου έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των ακουστικών και των οπτικών χαρακτηριστικών της οθόνης αφής, όπως το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, το σύστημα πλοήγησης, το web browsing αλλά και την εικόνα που καταγράφει η κάμερα οπισθοπορείας. Μάλιστα υπήρχαν καταγγελίες πως το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει και στην απώλεια της ικανότητας φόρτισης του αυτοκινήτου, ενώ θα μπορούσαν να επηρεαστούν και άλλες λειτουργίες, όπως οι ρυθμίσεις στο κλιματισμό.

Η μονάδα ελέγχου χρησιμοποιεί έναν επεξεργαστή Nvidia Corp Tegra 3 με ενσωματωμένη flash μνήμη 8GB eMMC (MultiMediaCards) NAND, με την Tesla να λέει πως οι συσκευές flash έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής με βάση τον αριθμό των κύκλων προγράμματος ή διαγραφής (3.000 κύκλοι).

Οι αποτυχίες που προκύπτουν από τη φθορά της μνήμης “είναι πιθανό να συμβούν μετά από περιόδους προοδευτικά υποβαθμισμένης απόδοσης (π.χ., μεγαλύτεροι χρόνοι ενεργοποίησης, συχνότερες επαναφορές στην οθόνη αφής και απώλεια πλοήγησης)”, αναφέρει η NHTSA.

H Tesla θα αντικαταστήσει την ενσωματωμένη flash μνήμη 8GB eMMC NAND με μια flash μνήμη 64GB eMMC NAND. Η Tesla λέει ότι δεν γνωρίζει τυχόν ατυχήματα ή τραυματισμούς που να σχετίζονται με τις ελαττωματικές οθόνες αφής.

Το πρόγραμμα της ανάκλησης θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου και παρότι η Tesla είχε ζητήσει την ανάκληση 158.716 Model S και Model X, η Tesla έκανε γνωστό πως θα ανακαλέσει 134.951 αυτοκίνητα, αφού εξαίρεσε από την ανάκληση 23.765 αυτοκίνητα που φέρουν ήδη την αναβάθμιση. Όποιος έχει αντικαταστήσει την οθόνη με δικά του έξοδα θα αποζημιωθεί.