Ανάκληση 158.716 Tesla Model S και Model X στην ΗΠΑ

Σχετικά άρθρα

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων στις ΗΠΑ (NHTSA) ζήτησε από την Tesla την ανάκληση 158.716 Model S παραγωγής 2012-2018 και Model X παραγωγής 2016-2018., μετά από προβλήματα στη μονάδα ελέγχου των οθονών αφής που διαθέτουν και τον κίνδυνο, αυτές να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με την NHTSA, το πρόβλημα μπορεί να έχει ως συνέπεια την απώλεια εικόνας από την οθόνη της οπίσθιας κάμερας, ενώ επηρεάζει και τη λειτουργία του συστήματος Autopilot.

Να σημειωθεί πως η Tesla έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Νοέμβριο πως θα επιδιορθώσει δωρεάν τις οθόνες των Model S και Model X, παραγωγής πριν τον Μάρτιο του 2018. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μονάδα ελέγχου πολυμέσων που οφείλεται σε φθορά της μνήμης. Ωστόσο η Tesla τότε είχε τονίσει πως δεν πρόκειται για ανάκληση, αλλά ως “ενέργεια σέρβις” και πως η συγκεκριμένη ενέργεια ισχύει για τα αυτοκίνητα ηλικίας έως 8 ετών και που έχουν διανύσει λιγότερα από 100.000 μίλια (161.000 χλμ) από την αρχική ημερομηνία παράδοσης.

Η NHTSA από τη μεριά της θέλει η Tesla να ανακαλέσει όλα τα αυτοκίνητά της, χωρίς όριο χιλιομέτρων ή ηλικίας.

Η αστοχία της μονάδας ελέγχου έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των ακουστικών και των οπτικών χαρακτηριστικών της οθόνης αφής, όπως το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, το σύστημα πλοήγησης, το web browsing αλλά και την εικόνα που καταγράφει η κάμερα οπισθοπορείας. Μάλιστα υπήρχαν καταγγελίες πως το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει και στην απώλεια της ικανότητας φόρτισης του αυτοκινήτου, ενώ θα μπορούσαν να επηρεαστούν και άλλες λειτουργίες, όπως οι ρυθμίσεις στο κλιματισμό.

Μέχρι σήμερα η Tesla απαιτούσε από τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν για να αντικαταστήσουν τη μονάδα μόλις λήξει η εγγύηση. Η μονάδα ελέγχου χρησιμοποιεί έναν επεξεργαστή Nvidia Corp Tegra 3 με ενσωματωμένη flash μνήμη 8GB eMMC (MultiMediaCards) NAND, με την Tesla να λέει πως οι συσκευές flash έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής με βάση τον αριθμό των κύκλων προγράμματος ή διαγραφής (3.000 κύκλοι).

Οι αποτυχίες που προκύπτουν από τη φθορά της μνήμης “είναι πιθανό να συμβούν μετά από περιόδους προοδευτικά υποβαθμισμένης απόδοσης (π.χ., μεγαλύτεροι χρόνοι ενεργοποίησης, συχνότερες επαναφορές στην οθόνη αφής και απώλεια πλοήγησης)”, αναφέρει η NHTSA.

H Tesla θα αντικαταστήσει την ενσωματωμένη flash μνήμη 8GB eMMC NAND με μια flash μνήμη 64GB eMMC NAND. Η Tesla λέει ότι δεν γνωρίζει τυχόν ατυχήματα ή τραυματισμούς που να σχετίζονται με τις ελαττωματικές οθόνες αφής.

ΠηγήNHTSA

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ανακαλούνται 189.403 Citroen C3 και DS3 λόγω των αερόσακων της Takata

189.403 Citroen C3 και DS3 που κατασκευάστηκαν μεταξύ 31 Αυγούστου 2009 και 9 Φεβρουαρίου 2017 ανακαλούνται παγκοσμίως εξαιτίας των ελαττωματικών αερόσακων οδηγού και συνοδηγού,...

Η Alfa Romeo ανακαλεί 2.571 Tonale

Σε μια ακόμη ανάκληση της Tonale προχωρά η Alfa Romeo παγκοσμίως και αυτή τη φορά επηρεάζονται 2.571 αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2022 και 2024. Ο...

Η Tesla ανακαλεί 3.878 Cybertruck

Η Tesla ανακαλεί 3.878 Cybertruck εξαιτίας του προβλήματος με το μεταλλικό κάλυμμα του πεντάλ του γκαζιού, το οποίο ενδέχεται να μην έχει στερεωθεί καλά...