Τις carbon ζάντες τις μάθαμε -κατά κύριο λόγω- από την Koenigsegg, η οποία τις προσέφερε προαιρετικά από το 2012 με την αγορά της Agera R. Το 2015, όμως, σχεδόν 3 χρόνια ήρθε η Ford, όπου σε συνεργασία με την Carbon Revolution, παρουσίασαν τις πρώτες carbon ζάντες για “συμβατικό” καθημερινό αυτοκίνητο, στην Mustang GT350R και μετέπειτα στην Mustang Shelby GT500.

Κάθε μια από αυτές ζυγίζει μόλις 8,1 κιλά, αισθητά λιγότερα από τα 14,9 κιλά που ζυγίζει περίπου μια ζάντα αλουμινίου. Οι carbon ζάντες μειώνουν σημαντικά το μη αναρτώμενο βάρος και σύμφωνα με την Ford, συμβάλουν στην βελτίωση της δυναμικής συμπεριφοράς, στην μείωση του βάρους και στην απόδοση του πλαισίου.

Οι carbon ζάντες μπορεί να είναι ελαφριές και ανθεκτικές, αλλά όπως έμαθε ένας ιδιοκτήτης ενός Ford Mustang Shelby GT500 δεν είναι “άσπαστες”. Παρόλο που δεν είναι σαφές τι προκάλεσε το σπάσιμο της συγκεκριμένης ζάντας, πιστεύεται ότι το αυτοκίνητο χτύπησε κάτι με ταχύτητα, προκαλώντας τον αριστερό μπροστινό τροχό του αυτοκινήτου να σπάσει αμέσως στο εσωτερικό του τμήμα. Οι ακτίνες της carbon ζάντας δεν έπαθαν το παραμικρό, αλλά ο εσωτερικός δακτύλιος έχει καταστραφεί ολοσχερώς.