Η Νορβηγία είναι από τις χώρες εκείνες που προσπαθούν πολύ σκληρά για τη μείωση των εκπομπών ρύπων των οχημάτων που υπάρχουν στους δρόμους της και αυτό το έχει δείξει εμπράκτως πολλάκις.

Η νορβηγική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το 2025 όλα τα καινούρια οχήματα που θα πωλούνται εντός της επικράτειας να είναι ηλεκτρικά, υδρογόνου ή plug-in hybrids χαμηλών εκπομπών. Και φαίνεται ότι θα τα καταφέρει.

Κατά το 2020, το 54,3% των νέων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στη χώρα ήταν αμιγώς ηλεκτρικά. Το ποσοστό αυτό αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, κάτι που αποδεικνύει ότι οι Νορβηγοί έχουν ήδη ενστερνιστεί την ηλεκτροκίνηση. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42,4%, το 2018 ήταν 31,2%, το 2017 το ποσοστό άγγιξε το 20,8%, ενώ το 2013 ήταν μόλις 5,5%.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες πωλήσεις αυτοκινήτων στη χώρα πέρυσι ήταν 141.412 μονάδες, εκ των οποίων τα 76.789 αφορούσαν αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV). Οι πωλήσεις των τελευταίων επιταχύνθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2020, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο όλου του χρόνο τον Δεκέμβριο, με το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών να φτάνει στο εξωπραγματικό 66,7%, ήτοι 2 στα 3 αυτοκίνητα ήταν ηλεκτρικά. Στην κορυφή των πωλήσεων βρέθηκε το Audi E-Tron (στην SUV και Sportback έκδοση), με το Model 3 της Tesla, που ήταν το best-seller του 2019, να πέφτει στη δεύτερη θέση.

Η Christina Bu, η οποία είναι επικεφαλής της Νορβηγικής Ένωσης EV, μιας ομάδας ενδιαφερόντων, δήλωσε σχετικά:

Η προκαταρκτική μας πρόβλεψη είναι ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα ξεπεράσουν το 65% της αγοράς το 2021. Αν το καταφέρουμε αυτό, ο στόχος της πώλησης μόνο αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών το 2025 θα είναι εφικτός.

Παρότι η Νορβηγία είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα, η κυβέρνηση απαλλάσσει πλήρως τα ηλεκτρικά οχήματα από τους φόρους που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.