Πρώτη ημέρα σήμερα για την μετοχή της Stellantis στο χρηματιστήριο Mercato Telematico Azionario στο Μιλάνο και στο Euronext στο Παρίσι, με την μετοχή της νέας κοινής εταιρίας των FCA με την PSA να σημειώνει αύξηση έως και 7,7%, με την κεφαλαιοποίηση της νέας εταιρίας να ανέρχεται στα 42,6 δισ. ευρώ.

Ο CEO της Stellantis, Carlos Tavares είπε πως η συγχώνευση θα προσθέσει 25 δισ. ευρώ σε αξία στους μετόχους της κατά τη διάρκεια των επόμενων 5 ετών, χάρη στη προβλεπόμενη μείωση του κόστους, άνω των 5 δισ. ευρώ, χωρίς το κλείσιμο εργοστασίων.

Ο Tavares πρόσθεσε πως μέσα στο έτος η Stellantis θα κυκλοφορήσει στην αγορά 10 νέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 39.

Η συγχώνευση των δύο εταιριών ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, δημιουργώντας τη τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Ο σκοπός δεν είναι να είμαστε μεγάλοι, αλλά να είμαστε σπουδαίοι σε αυτό που κάνουμε,

είπε ο Tavares για την Stellantis, η οποία διαθέτει 14 μάρκες στο χαρτοφυλάκιό της, τις Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Jeep, Dodge, Ram, Maserati, Chrysler, Lancia, Peugeot, Citroen, Opel, Vauxhall και DS. Ο Tavares είπε πως θα εστιάσουν σε όλες τις μάρκες και στη κερδοφόρα ανάπτυξή τους, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει παρθεί η όποια απόφαση για το εάν η Peugeot θα επιστρέψει στην αγορά των ΗΠΑ.

Επίσης η Stellantis θα δημιουργήσει μια ειδική ομάδα προκειμένου να δει τι πήγε λάθος και τα μοντέλα της FCA και της PSA δεν είχαν την επιθυμητή πορεία στη Κίνα, έτσι ώστε να καταφέρουν να αλλάξουν το κλίμα στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου. Ο Tavares δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με μια τοπική εταιρία.

Στις σχετικές ειδήσεις, ο μέχρι χθες CEO της Peugeot, Jean-Philippe Imparato, έγινε ο νέος CEO της Alfa Romeo, με τον σημερινό CEO της Alfa Romeo, Tim Kuniskis, να αναλαμβάνει την διοίκηση των Chrsyler και Dodge. O Mike Manley, πρώην CEO της FCA, ανέλαβε την θέση του επικεφαλής της Stellantis στις ΗΠΑ. CEO της Jeep ορίστηκε ο Christian Meunier, ενώ την διοίκηση της Ram την ανέλαβε ο Mike Koval.

Η Linda Jackson, η πρώην CEO της Citroen το διάστημα 2014-2020, έγινε η νέα CEO της Peugeot. Οι Michael Lohscheller (Opel/Vauxhall), Vincent Cobee (Citroen), Olivier Francois (Fiat/Abarth), Beatrice Foucher (DS) και Davide Grasso (Maserati) διατηρούν τις θέσεις τους ως CEO των εταιριών τους. CEO της Lancia είναι ο Luca Napolitano, CEO της Free2Move η Brigitte Courtehoux, ενώ της Leasys ο Giacomo Carelli.

Επικεφαλής σχεδιασμού των Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, Maserati και Fiat Λατινικής Αμερικής ορίστηκε ο Ralph Gilles, ενώ ο Jean-Pierre Ploue ορίστηκε ο επικεφαλής σχεδιασμού των Abarth, Alfa Romeo, Citroen, DS, Fiat, Lancia, Opel, Peugeot και Vauxhall.