Η Eurovia είναι μια θυγατρική εταιρία του ομίλου οδικών έργων Vinci και έχει δημιουργήσει το Power Road. Πρόκειται για μια τεχνολογία που ουσιαστικά μετατρέπει τον δρόμο σε θερμαινόμενο, κάτι που επιτρέπει στο λιώσιμο του χιονιού και του πάγου.

1

Το Power Road βασίζεται στην ανταλλαγή θερμότητας, με τον ήλιο να μπορεί να ανεβάσει την θερμοκρασία της ασφάλτου έως τους 60 βαθμούς Κελσίου στην επιφάνειά του και έως 40 βαθμούς Κελσίου σε βάθος 10 εκατοστών.

Ο δρόμος διαθέτει ενσωματωμένους σωλήνες πολυπροπυλενίου που είναι γεμάτοι με υγρό που αποθηκεύουν την θερμότητα και την χρησιμοποιούν για την θέρμανση του δρόμου.

Τι σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες οι οποίοι ενεργοποιούν/απενεργοποιούν αυτόματα την θέρμανση του δρόμου, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Οι σωλήνες πολυπροπυλενίου είναι ανακυκλώσιμοι και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Η εταιρία έχει δημιουργήσει ήδη έναν δρόμο μήκους 120 μέτρων στην πόλη Egletons της Γαλλίας, με την αποθηκευμένη θερμότητα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χρήσεις, μιας και το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση κοντινών κτιρίων, για την παροχή ζεστού νερού οικιακής χρήσης, ακόμη και για την θέρμανση πισίνων.

Το κόστος του Power Road είναι ιδιαίτερο υψηλό, επιπλέον 250.000 ευρώ σε σχέση με έναν συμβατικό δρόμο, αλλά η Eurovia θεωρεί πως είναι κατάλληλο για χρήση σε δρόμους γύρω από νοσοκομεία, σε σταθμούς Πυροσβεστικής, σε διαδρόμους απογείωσης και προσγείωσης αεροπλάνων, όπως επίσης και σε δρόμους γύρω από σχολεία.

2Η Νορβηγία τοποθετεί ενδοδαπέδια θέρμανση στους δρόμους της

Η Νορβηγία τοποθετεί ενδοδαπέδια θέρμανση στους δρόμους της

3Τα σταφύλια λιώνουν καλύτερα τους παγωμένους δρόμους σε σύγκριση με το αλάτι

Τα σταφύλια λιώνουν καλύτερα τους παγωμένους δρόμους σε σύγκριση με το αλάτι

4Ηλεκτροδοτούμενο τσιμέντο: Η λύση για τους χιονισμένους δρόμους

Ηλεκτροδοτούμενο τσιμέντο: Η λύση για τους χιονισμένους δρόμους

5Πώς να κρατήσεις τους δρόμους καθαρούς από το χιόνι; Με αλάτι, αλλά όχι όπως το ξέρουμε

Πώς να κρατήσεις τους δρόμους καθαρούς από το χιόνι; Με αλάτι, αλλά όχι όπως το ξέρουμε