Λίγες ώρες μετά την παρουσίαση των ανανεωμένων Tesla Model S και Model X και το περιβόητο νέο τιμόνι τους, ένα αμερικάνικο μέσο ρώτησε την εθνική υπηρεσία οδικής κυκλοφοριακής ασφάλειας (National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA) των Η.Π.Α. αν αυτό είναι νόμιμο. Η απάντηση της δεν ήταν ξεκάθαρη, και ακόμα παραμένει άγνωστο αν τελικά πάρει έγκριση από τις αμερικάνικες αρχές το νέο τιμόνι της Tesla.

1

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία νομοθεσία σε κανένα κράτος του κόσμου που να υποχρεώνει τις εταιρίες να τοποθετούν στρογγυλά τιμόνια στα αυτοκίνητα τους, και οι πιθανότητες να είναι αυτό το τιμόνι όσων αγοράσουν τα νέα μοντέλα της Tesla είναι πολύ μεγάλες.

Επιπλέον, τις προηγούμενες ημέρες ένα βρετανικό μέσο έκανε την ίδια ερώτηση με το αμερικάνικο μέσο στο Υπουργείο Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας, με την απάντηση του τελευταίου να είναι πιο διαφωτιστική, και αναφέρει:

Οι κανονισμοί σχετικά με το τιμόνι (UN-ECE Κανονισμός 79) δεν ορίζουν κανένα σχήμα ή μέγεθος του τιμονιού.

2

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο επεξεργαστής της νέας οθόνης ψυχαγωγίας των μοντέλων της Tesla έχει τόσο μεγάλη ισχύ, όσο ένα X-box Series X και επομένως θα μπορούσε οι επιβάτες να παίξουν οποιοδήποτε παιχνίδι. Το Υπουργείο Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας δεν έχει πρόβλημα με αυτό, αρκεί το αυτοκίνητο να μην είναι εν κινήσει, τονίζοντας:

Σύμφωνα με το νόμο, οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν οθόνες μόνο αν βλέπουν πληροφορίες για την οδήγηση, που σχετίζονται με την κατάσταση του οχήματος ή του εξοπλισμού του, όταν είναι ενεργοποιημένο το σύστημα πλοήγησης, ή όταν βοηθούν στην προβολή του δρόμου γύρω από το όχημα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα οχήματα δρόμων, οι οθόνες που χρησιμοποιούνται για οτιδήποτε άλλο δεν πρέπει να είναι ορατές στον οδηγό κατά την οδήγηση του οχήματος.