Για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019 η τιμή του του πετρελαίου Brent ξεπέρασε σήμερα τα 70 δολάρια το βαρέλι, μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της σαουδαραβικής εταιρείας Aramco χθες Κυριακή, με φόντο την προσδοκία της αύξησης της ζήτησης όταν υπάρξει επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Χθες θραύσματα βαλλιστικού πυραύλου έπεσαν στην πόλη Νταχράν, σε περιοχή όπου ζουν χιλιάδες υπάλληλοι της Aramco και μέλη των οικογενειών τους, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή υλικές ζημιές, σύμφωνα με το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας.

Μια από τις αιτίες της αύξησης της τιμής του αργού είναι το γεγονός πως ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του συμφώνησαν να επεκτείνουν την περικοπή παραγωγής πετρελαίου και τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές πετρελαίου κατά ένα μήνα έως τον Απρίλιο, παρέχοντας μικρές εξαιρέσεις στη Ρωσία και το Καζακστάν, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη της ζήτησης από την πανδημία είναι ακόμη εύθραυστη, παρά το πρόσφατο ράλι των τιμών. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει τη δική της εθελοντική περαιτέρω περικοπή παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το περασμένο έτος, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε λόγω της πανδημίας. Από τον Μάρτιο, εξακολουθεί να παρακρατεί περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου το 7% της παγκόσμιας ζήτησης. Με την εθελοντική περικοπή εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, οι περικοπές ανέρχονται συνολικά σε περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Με την τιμή του πετρελαίου να είναι πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, κάποιοι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η συμμαχία των παραγωγών ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα και ανέμεναν ότι η Σαουδική Αραβία θα αναπροσάρμοζε μερικώς ή θα τερμάτιζε πλήρως την εκούσια μείωση της παραγωγής της του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα.