Ένα Lotus Omega πωλείται για €140.000

Σχετικά άρθρα

Υπήρχαν κάποιοι που αποκαλούσαν το Opel Omega βαρετό, αδιάφορο, κινούμενο υπνοστεντόν και εντόπιζαν το μοναδικό σημείο ζωής στους πίσω τροχούς, οι οποίοι και κυκλοφορούσαν το γερμανικό μεγαλομεσαίο στον κόσμο. Οι ιθύνοντες της φίρμας το πήραν κατάκαρδα.

Για αυτό και απευθύνθηκαν στα -τότε- νεοαποκτηθέντα “αδέρφια” τους, στη Lotus, ευγενική χορηγία της GM. Οι Άγγλοι έχουν δώσει τα φώτα τους σε πολλές περιπτώσεις (Lotus Cortina, Sunbeam, η πρώτη Corvette ZR1) και ήταν αποφασισμένοι να μετατρέψουν το Omega από θύμα bullying, σε Silvester Stalone στο το Rambo. Και μόνο από τις φωτογραφίες καταλαβαίνεις ότι πέτυχαν και με το παραπάνω. Κάτω από τον “όγκο” ήταν όλη η δύναμη, όμως.

Ο 3,0-λιτρος εν σειρά 6κύλινδρος του GSi υπερκυβίστηκε κατά 600 κ.εκ., ενώ τοποθετήθηκαν και δυο T25 turbo της Garrett. To σασί “δέθηκε”, το αμάξωμα χαμήλωσε, η ανάρτηση σκλήρυνε, τα μετατρόχια “άνοιξαν”, ενώ τοποθετήθηκαν και μεγαλύτερα φρένα, με δίσκους 328 χλστ. εμπρός και 300 χλστ. πίσω. Αυτές είναι επιγραμματικά μερικές από τις μετατροπές, καθώς πρακτικά το αυτοκίνητο ήταν συθέμελα αναβαθμισμένο. Εξ’ου και το σήμα της Lotus που το κοσμεί.

Το νέο και ενισχυμένο Omega έγινε ο δυνάστης της κατηγορίας σχεδόν για μια δεκαετία, ισοπεδώνοντας κάθε αντίπαλο στο βροντερό πέρασμά του. Γι’αυτό μερίμνησαν οι 382 ίπποι, τα 285 χλμ τελικής και τα 5,2 δευτ. που χρειάζονταν για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα. Η Ferrari Testarossa έβλεπε την αεροτομή του στη ρεπρίζ 80-120 χλμ, η Μ5 Ε34 μετά βίας μπορούσε να σταθεί δίπλα του, ενώ ακόμα και η εμβληματική Ε39 τα βρήκε μπαστούνια όταν λανσαρίστηκε. Το Lotus Omega ήταν 10 ετών όταν κυκλοφόρησε το γερμανικό sedan.

Ακόμα και οι βρετανικές αρχές πήραν μέτρα εναντίον του, καθώς κρίθηκε “επικίνδυνα γρήγορο” και θεωρήθηκε πως “προωθεί την αντικανονική οδήγηση”. Το συγκεκριμένο Lotus Omega, ή Lotus Carlton, είναι το 28ο που βγήκε στην παραγωγή και βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση.

Από το 1991 έχει διανύσει μόλις 7.346 χλμ., και πωλείται από την Park Lane Limited, με την τιμή που ζητά η αντιπροσωπεία να είναι £119.995, ήτοι €140.000 με τη σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα