Μειωμένα θα είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλουν οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις BMW και VW Group, εξαιτίας της σύστασης καρτέλ και για παρεμπόδιση του ανταγωνισμού, όσον αφορά την τεχνολογία καθαρισμού εκπομπών ρύπων, για το διάστημα μεταξύ 2006 και 2014, ώστε να αποφύγουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού αναφέρουν πως η υπόθεση αφορά τις BMW, Daimler, VW, Audi και Porsche. Η Daimler αναμένεται να γλιτώσει το πρόστιμο καθώς ενημέρωσε σε αρχικό στάδιο τις αρχές για τις παραβιάσεις.

1Διάβασε επίσης

Η Ε.Ε κατηγορεί τις BMW, Daimler και VW Group για σύσταση καρτέλ

Τα πρόστιμα θα είναι μειωμένα επειδή η Ε.Ε έχει επικεντρωθεί μόνο στα συστήματα επιλεκτικής καταλυτικής μείωσης SCR, τα οποία μειώνουν τα οξείδια του αζώτου από τις εκπομπές ρύπων των diesel αυτοκινήτων μέσω της έγχυσης ουρίας (AdBlue). Η Κομισιόν υποστηρίζει πως οι πέντε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες συνεργάστηκαν για να περιορίσουν το μέγεθος των δεξαμενών AdBlue μεταξύ 2006 και 2014.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατηγορεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι συνεργάστηκαν για την αποφυγή του ανταγωνισμού στον τομέα των τεχνολογιών που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, αναμένεται να επιβάλει τα πρόστιμα μέσα στο καλοκαίρι.