Η Ε.Ε κατηγορεί τις BMW, Daimler και VW Group για σύσταση καρτέλ

Σχετικά άρθρα

Σήμερα, οι αρχές Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν πως κατηγορούν την BMW, την Daimler και το VW Group για σύσταση καρτέλ και για παρεμπόδιση του ανταγωνισμού, όσον αφορά την τεχνολογία καθαρισμού εκπομπών ρύπων, για το διάστημα μεταξύ 2006 και 2014, ώστε να αποφύγουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει δηλώσεις αντιρρήσεων (statements of objections), καθορίζοντας τις κατηγορίες στις πέντε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (Audi, BMW, Mercedes-Benz, Porsche και Volkswagen), σχεδόν δύο χρόνια αφότου έκανε ελέγχους στις εγκαταστάσεις τους. Όπως σημειώνει η επιτροπή Ανταγωνισμού τις Ε.Ε:

Οι BMW, Daimler και VW Group συμμετείχαν σε ένα συλλογικό σχήμα, παραβιάζοντας τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, για να περιορίσουν την ανάπτυξη και την κυκλοφορία τεχνολογίας καθαρισμού εκπομπών ρύπων για νέα αυτοκίνητα ντίζελ που πωλήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή κατηγορεί “τον κύκλο των πέντε αυτοκινητοβιομηχανιών” ότι συμμετείχαν σε συσκέψεις προκειμένου να συμφωνήσουν μυστικά ώστε να αποφύγουν κάθε ανταγωνισμό στην ανάπτυξη και επέκταση τεχνολογιών που επιτρέπουν τον περιορισμό των εκπομπών βλαβερών αερίων από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργάζονται με διάφορους τρόπους προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους. Οι κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ δεν τους επιτρέπουν ωστόσο να συνεννοούνται για ακριβώς το αντίθετο: για να μην βελτιώνουν τα προϊόντα τους, για να μην ανταγωνίζονται στο πεδίο της ποιότητας,

δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager. Η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με την Επιτροπή:

Στέρησε στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αγοράζουν λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα, ενώ η τεχνολογία ήταν στη διάθεση των κατασκευαστών.

Η Επιτροπή διευκρινίζει εξάλλου πως η προκαταρκτική έρευνά της δεν αφορά μια φερόμενη παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού, ούτε ενδεχόμενες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει τώρα να απαντήσουν στην αποστολή αυτών των “αιτιάσεων” από την Επιτροπή.

Η αποστολή ενός μηνύματος αιτιάσεων δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας,

διευκρινίζει η Επιτροπή. Αν όμως δεν πεισθεί από τις απαντήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών, μπορεί να τους επιβάλει πρόστιμο που μπορεί να φθάνει το 10% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους. To 2018, το VW Group είχε κύκλο εργασιών 174 δισ. ευρώ, η Daimler 167 δισ. ευρώ και το BMW Group 97 δισ. ευρώ.

Οι τεχνολογίες που έχουν τεθεί στο στόχαστρο της Επιτροπής αφορούν τα συστήματα επιλεκτικής καταλυτικής μείωσης που επιτρέπουν τη μείωση των βλαβερών εκπομπών οξειδίων του αζώτου από ορισμένα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, καθώς και τα φίλτρα σωματιδίων Otto που επιτρέπουν τη μείωση των εκπομπών βλαβερών σωματιδίων.

Η έρευνα αυτή είναι επίσης ξεχωριστή από άλλες διεξαγόμενες έρευνες, κυρίως εκείνες που πραγματοποιούν υπουργεία και άλλες αρχές εναντίον αυτοκινητοβιομηχανιών όσον αφορά τη χρήση παράνομων μηχανισμών ακύρωσης που έχουν στόχο να παραποιήσουν τις καθορισμένες δοκιμές, δηλαδή το Dieselgate, αναφέρει η Επιτροπή.

Δεν υπάρχει καμία νόμιμη πρόβλεψη για την καταληκτική ημερομηνία μιας έρευνας για τα καρτέλ. Η διάρκεια της έρευνας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ο βαθμός συνεργασίας των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων με την Επιτροπή και η άσκηση των δικαιωμάτων υπεράσπισης.

Τον Οκτώβριο του 2017 η Κομισιόν πραγματοποίησε εφόδους στις εγκαταστάσεις των BMW, Daimler, Volkswagen και Audi στο πλαίσιο των αρχικών ερευνών της, σχετικά με την ύπαρξη πιθανού καρτέλ μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων, όσον αφορά την τεχνολογική εξέλιξη των επιβατικών αυτοκινήτων.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διεξοδική έρευνα για να αξιολογήσει εάν BMW, Daimler και VW ήταν σε συνεννόηση, κατά παράβαση των κανόνων αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, για να αποφύγουν τον ανταγωνισμό στην ανάπτυξη τεχνολογίας, που αφορά τον καθαρισμό εκπομπών αερίων σε αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ.

Η επίτροπος Margrethe Vestager, δήλωνε τότε:

H Κομισιόν εξετάζει εάν οι BMW, Daimler και VW κατέληξαν σε συμφωνία για να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους στον τομέα της ανάπτυξης σημαντικών συστημάτων, σχετικά με τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών σε βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα επιβατικά αυτοκίνητα.

Οι τεχνολογίες αυτές έχουν στόχο να καταστήσουν τα επιβατικά αυτοκίνητα λιγότερο βλαβερά για το περιβάλλον. Αν αποδειχθεί, αυτή η συνέργεια μπορεί να στέρησε από τους καταναλωτές την ευκαιρία να αγοράσουν αυτοκίνητα που ρυπαίνουν λιγότερο, παρά το γεγονός ότι η σχετική τεχνολογία ήταν διαθέσιμη στους κατασκευαστές.

Τα καρτέλ απαγορεύονται στην ΕΕ επειδή βλάπτουν τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει βαριά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που συνεννοούνται μεταξύ τους. Ένα τέτοιο πρόστιμο ρεκόρ επιβλήθηκε στις 19 Ιουλίου 2016, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο 3 δισ. ευρώ σε τέσσερις Ευρωπαίους κατασκευαστές φορτηγών, που κατηγορήθηκαν ότι επί 14 χρόνια συνεννοούνταν για τις τιμές πώλησης των φορτηγών τους.

Η BMW με ανακοίνωσή της (αναλυτικά μπορείς να της διαβάσεις εδώ), αρνείται πως έχει προχωρήσει σε σύσταση καρτέλ και τονίζει πως τα οι τεχνολογίες επεξεργασίας καυσαερίων που χρησιμοποιεί στα μοντέλα της, διαφέρουν σημαντικά από άλλες λύσεις στην αγορά.

Συμπληρώνει πως θα εξετάσει σε βάθος την ανακοίνωση της Επιτροπής, ενώ αναφέρει πως οι συζητήσεις με ομάδες εργασίας των άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών. αποσκοπούσαν στην ελευθερία επιλογής τεχνολογιών, καταλήγοντας πως “ο νόμιμος συντονισμός των θέσεων της βιομηχανίας σε κανονιστικό πλαίσιο δεν πρέπει να εξομοιώνεται με παράνομες συμφωνίες καρτέλ“. Η BMW προσβλέπει πως είναι πιθανό να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Το VW Group επιβεβαίωσε ότι έλαβε το έγγραφο της Επιτροπής, στην οποία θα απαντήσει αφού το αποτιμήσει “στο πλαίσιο της συνεργασίας” με τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ.

Τέλος, η Daimler, η μητρική εταιρία της Mercedes-Benz, ήταν η πρώτη που ομολόγησε αυτή τη συνεννόηση μεταξύ των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ώστε να επωφεληθεί της επιείκειας των αρχών ανταγωνισμού και να μην κληθεί να πληρώσει υπέρογκο πρόστιμο, δήλωσε πως “δεν αναμένει να της επιβληθεί πρόστιμο στην υπόθεση αυτή, μιας και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Audi Q6 e-tron

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, η Audi παρουσιάζει το Q6 E-tron, με το νέο ηλεκτρικό SUV να βασίζεται στην Premium Platform Electric (PPE) πλατφόρμα, την...

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...
Autoblog.gr