Η Honda προχώρησε στην ίδρυση της Ashirase, Inc, της πρώτης εταιρίας που προέρχεται από το Ignition, το νέο πρόγραμμα δημιουργίας νεών επιχειρήσεων της Honda. Το πρώτο προϊόν της Ashirase είναι το “Ashirase “, ένα σύστημα πλοήγησης που τοποθετείται στα παπούτσια για την υποστήριξη ατόμων με προβλήματα όρασης στο περπάτημα.

7

Οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν έως τον Μάρτιο του 2023, με το Ashirase να είναι ένα σύστημα πλοήγησης το οποίο αποτελείται από μια εφαρμογή για smartphone και μία συσκευή δόνησης συμπεριλαμβανομένου ενός αισθητήρα κίνησης, που τοποθετείται στο εσωτερικό του παπουτσιού.

Με βάση τη διαδρομή που ορίζεται μέσω της εφαρμογής, η συσκευή καθοδηγεί τον χρήστη με τη βοήθεια δονήσεων. Όταν ο χρήστης πρέπει να κινηθεί ευθεία, παράγονται δονήσεις στο εμπρός τμήμα του πέλματος, ενώ όταν πλησιάζει σε μία δεξιά ή αριστερή στροφή οι δονήσεις παράγονται αντίστοιχα στη δεξιά ή την αριστερή πλευρά, για την προειδοποίηση του χρήστη.

6

Το Ashirase προσφέρει διαισθητική καθοδήγηση, κάνοντας τη διαδρομή κατανοητή. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να προσέχει συνεχώς ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει, κάτι το οποίο τον βοηθά να περπατά με μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο χαλαρή διάθεση.

5Κύρια χαρακτηριστικά του Ashirase

  • Οι πληροφορίες καθοδήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης παράγονται βάσει πληροφοριών στίγματος μέσω του GNSS (Global Navigation Satellite System, ένα σύστημα δορυφορικού στίγματος, πλοήγησης και συγχρονισμού positioning, navigation and timing – PNT) και δεδομένων βασισμένων στην κίνηση του πέλματος του χρήστη.
  • Η καθοδήγηση παρέχεται μέσω δονήσεων στο πέλμα, ώστε να μην επηρεάζει το χέρι του χρήστη που κρατά ένα λευκό μπαστούνι, ούτε την ακοή του μέσω της οποίας προσλαμβάνει ήχους του περιβάλλοντος.
  • Οι συσκευές παραγωγής δονήσεων ευθυγραμμίζονται με τα νεύρα του πέλματος, διευκολύνοντας να γίνει αντιληπτή η δόνηση.
  • Μαλακό υλικό που διατηρεί το αρχικό του σχήμα χρησιμοποιείται στη συσκευή περιορίζοντας την όποια δυσφορία για το χρήστη.

Στην Ιαπωνία, ο αριθμός ατόμων με προβλήματα όρασης, συμπεριλαμβανομένης της ασθενούς όρασης υπολογίστηκε στα 1,64 εκατομμύρια. μέχρι το 2007, και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σχεδόν στα 2 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Άτομα με προβλήματα όρασης έχουν μόνιμο άγχος για την ασφάλειά τους και τη διαδρομή μέχρι τον προορισμό τους όταν περπατούν μόνα. Ωστόσο, καθώς καλούνται να χρησιμοποιούν όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις για να λαμβάνουν πληροφορίες που αντισταθμίζουν την περιορισμένη τους όραση, είναι κάπως αναπόφευκτο να μη μπορούν να προσέχουν σχολαστικά και να αντιμετωπίζουν λειτουργικά θέματα, όπως να χάνουν το δρόμο τους ή να εμπλέκονται σε επικίνδυνες καταστάσεις. Επιπλέον, ειδικές συνεδρίες που διεξάγονται από την ομάδα εξέλιξης με άτομα με προβλήματα όρασης αποκάλυψαν ότι τέτοια λειτουργικά θέματα οδηγούν σε ψυχολογικά προβλήματα.

4Διάβασε επίσης

Γνώρισε το Ropot, ένα ρομπότ της Honda που μπορεί να πάει με ασφάλεια του παιδί σου στο σχολείο

Με τη φιλοσοφία “πλοήγησης που υποστηρίζει την ασφάλεια και μία χαλαρή διάθεση για άτομα με προβλήματα όρασης”, το Ashirase εξελίσσεται σε ένα προϊόν που βοηθά τους χρήστες να φτάνουν στον προορισμό τους με ασφάλεια και να είναι ανεξάρτητοι στις καθημερινές μετακινήσεις τους. O Wataru Chino, Representative Director της Ashirase, Inc.

Ένα ατύχημα που συνέβη σε μέλος της οικογένειάς μου με κινητοποίησε να αναλάβω δράση ώστε να προσφέρω πιο ασφαλή και ελεύθερη κινητικότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης. Δημιούργησα το Ashirase και έκανα αίτηση στο Ignition, το πρόγραμμα δημιουργίας νέων επιχειρήσεων της Honda, που με οδήγησε στην ίδρυση της Ashirase, Inc.

Είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσουμε πολλά εμπόδια προσπαθώντας να φέρουμε το Ashirase στην αγορά. Ωστόσο, θα ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια ένα-ένα και θα αφοσιωθούμε ολόψυχα στην επίτευξη του στόχου μας: την ελεύθερη κινητικότητα για άτομα με προβλήματα όρασης.

3Τι είναι το πρόγραμμα Ignition

To Ignition είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιεί τις πρωτοποριακές τεχνολογίες, ιδέες και τα σχέδια των συνεργατών της Honda, ενώ συμβάλλει στην επίλυση κοινωνικών θεμάτων και στη δημιουργία νέας αξίας για τον άνθρωπο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 μέσω της Honda R&D Co., Ltd., μιας θυγατρικής εταιρείας έρευνας και ανάπτυξης της Honda. Έκτοτε το Ignition έχει λάβει πολλές αιτήσεις με νέες επιχειρηματικές ιδέες, ενώ αρκετές προτάσεις που έχουν υψηλό βαθμό συμβατότητας με τις δραστηριότητες της Honda ήδη βρίσκονται σε φάση εξέλιξης με στόχο την προώθησή τους στην αγορά.

2

Η Honda ξεκίνησε την επέκταση του προγράμματος δημιουργίας νέων επιχειρήσεων σε ολόκληρη την εταιρεία από τον περασμένο Απρίλιο, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους τους συνεργάτες της Honda στην Ιαπωνία να ασχοληθούν με την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων. Υλοποιώντας τις ιδέες και τα όνειρα όχι μόνο των μηχανικών αλλά και των συνεργατών από διάφορα τμήματα, όπως παραγωγής, πωλήσεων και διοίκησης, η Honda θα δημιουργήσει πρωτοποριακά προϊόντα και εμπειρίες, προσφέροντας έναν “άνεμο ανανέωσης” την κοινωνία.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν και προτάσεις που μπορούσαν να αποφέρουν αξία στην κοινωνία ταχύτερα, εάν προωθούνταν μέσω μιας νεοφυούς επιχείρησης, αξιοποιώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά των startup εταιρειών. Γι’ αυτό, το 2020, το Ignition πρόσθεσε μία επιλογή για την εμπορευματοποίηση νέων επιχειρηματικών ιδεών μέσω εταιρικών μορφών, πέραν της εν λόγω διαδικασίας μέσα στη Honda. Έτσι δημιουργήθηκε η Ashirase, Inc.

Το Ignition συνεργάζεται με μία εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων η οποία συμμετέχει στον τελικό γύρο αξιολόγησης ως ένας από τους κριτές που εξετάζει κάθε πρόταση από την αυστηρή σκοπιά ενός επενδυτή. Επιπλέον, οι υποψήφιοι έχουν πρόσβαση σε συμβουλές και υποστήριξη από την εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.

1Σχετικά με το Ignition

  • Όλοι οι πλήρους απασχόλησης συνεργάτες της Honda στην Ιαπωνία δικαιούνται να υποβάλλουν προτάσεις ανεξάρτητα από το χρόνο πρόσληψης ή το τμήμα όπου υπάγονται.
  • Ιδέες που περνούν τη διαδικασία τελικής αξιολόγησης θα προωθούνται στην αγορά, είτε από την ίδια τη Honda ή μέσω μιας startup.
  • Γενικά, η απόφαση για την εμπορευματοποίηση θα λαμβάνεται σε μία περίοδο 6 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δημιουργείται μία ομάδα δράσης από ειδικούς της εταιρείας για την υποστήριξη κάθε πρότασης.
  • Η εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων θα παρέχει συμβουλές και υποστήριξη σε κάθε υποψηφιότητα μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης.
  • Για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της startup, η αναλογία συνεισφοράς κεφαλαίου της Honda θα περιορίζεται στο 20%.

Ο Yasuhide Mizuno, Ignition Chief Juror/Managing Officer της Honda Motor Co., Ltd είπε:

Στη Honda, υπάρχουν πολλοί συνεργάτες που διακατέχονται από το πάθος και την επιθυμία να βοηθούν τον άνθρωπο και να συνεισφέρουν στην κοινωνία, χρησιμοποιώντας τις πρωτότυπες τεχνολογίες και ιδέες τους.

Το Ignition είναι ένα πρόγραμμα που προάγει και υλοποιεί τέτοιες τεχνολογίες και ιδέες των συνεργατών της Honda, ώστε να δημιουργούν νέα αξία που βοηθά στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Επεκτείνουμε τώρα το πρόγραμμα για να συμπεριλάβουμε όλους τους συνεργάτες στην Ιαπωνία, ενθαρρύνοντάς τους να ξεκινήσουν το δικό τους επιχειρηματικό εγχείρημα.

Υπάρχουν τεράστια εμπόδια για να ξεκινήσει ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, ωστόσο, ευελπιστούμε ότι το Ignition θα ενεργοποιήσει ακόμα περισσότερο το μαχητικό πνεύμα της Honda, και θα μας τροφοδοτήσει με φρέσκια ενέργεια ώστε να δημιουργήσουμε πρωτοποριακά, νέα προϊόντα και εμπειρίες.