Η Honda στη προσπάθειά της να κάνει την Ιαπωνία ένα μέρος ακόμη πιο φιλικό στους πεζούς από ό,τι είναι ήδη, έβγαλε στην αγορά ένα νέο ρομπότ, το Ropot, που αναλαμβάνει την μετακίνηση ενός παιδιού με ασφάλεια από και προς το σχολείο.

Στην Ιαπωνία κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους 1,1 πεζοί ανά 100.000 ανθρώπους, με τα παιδιά ηλικίας 7 ετών να είναι εκείνα που παρασύρονται συχνότερα, από τους πεζούς οποιασδήποτε άλλης ηλικίας.

Έρευνες έδειξαν πως τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν στενότερο οπτικό πεδίο από τους ενήλικες, μιας και δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως η περιφερειακή τους όραση, ενώ δεν είναι και το ίδιο εξοικειωμένα με τους κινδύνους της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ το μικρό τους ύψους τα κάνει πιο δύσκολο να τα παρατηρήσουν οι οδηγοί.

Το Ropot τοποθετείται στο ιμάντα της τσάντας του παιδιού, στο ύψος του ώμου του και για να μάθει την διαδρομή, θα πρέπει ο γονιός του παιδιού να περπατήσει μαζί με το παιδί του την πρώτη φορά, προγραμματίζοντας το ρομπότ, μέσω μιας εφαρμογής, για το που υπάρχουν προκαθορισμένες διαβάσεις.

Όταν το παιδί φτάσει μόνο του σε μια διάβαση πεζών, το Ropot αναπαράγει έναν ήχο για να υπενθυμίσει στο παιδί να κοιτάξει αριστερά και δεξιά του δρόμου. Το ρομπότ διαθέτει επίσης και έναν αισθητήρα ανίχνευσης οχήματος, παράγοντας έναν ήχο όταν πλησιάζει ένα όχημα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα σταματήσει για να περάσει το όχημα.

Το Ropot διαθέτει επίσης και GPS, επιτρέποντας στον γονιό να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το παιδί του κατά την πορεία του από και προς στο σχολείο.