Παραμένει το αδιέξοδο στους κόλπους των χωρών του ΟΠΕΚ+ για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Αύγουστο, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να δέχονται την αύξηση αλλά να αντιδρούν στην παράταση της συμφωνίας χαλάρωσης των περικοπών έως το τέλος του επόμενου έτους, που είχε ληφθεί στην αρχή της πανδημίας.

Τα ΗΑΕ επιμένουν ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε μια μεταγενέστερη συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ + καθώς η διαδικτυακή συνάντηση των υπουργών των χωρών του φαίνεται να οδεύει σε αδιέξοδο για δεύτερη μέρα.

Ο ΟΠΕΚ+ που απαρτίζεται από τις χώρες του ΟΠΕΚ και τους συμμάχους τους, ανέφεραν ότι στόχος της συνάντησης είναι η χάραξη κοινής πολιτικής σε μια εποχή που η τιμή του πετρελαίου φλερτάρει με τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ πιέζουν για μια συμφωνία χαλάρωσης των περικοπών και την παράτασή της έως το τέλος του επόμενου έτους καθώς οι ανάγκες για μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου είναι αυξημένη σημαντικά.

Αρχικά η συμφωνία προέβλεπε την αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2021, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Ωστόσο, τα ΗΑΕ επιμένουν ότι η αύξηση της παραγωγής πρέπει να αντικατοπτρίζει τις παραγωγικές δυνατότητες της κάθε χώρας, καθώς πρόθεσή τους είναι η ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου.

Η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια γεγονός που φαίνεται από τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές που σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 45% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ωστόσο η ένταση μεταξύ των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας που ηγούνται των χωρών του ΟΠΕΚ φαίνεται ότι θα είναι ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας για την εφαρμογή της κοινής πολιτικής μεταξύ των πετρελαιοπαραγών χωρών.