Το περασμένο καλοκαίρι έγινε γνωστό πως η Χάλκη θα μετατραπεί σε “πράσινο και έξυπνο νησί”, με επιχειρήσεις του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ηλεκτροκίνησης και των τηλεπικοινωνιών να ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους, προκειμένου να αναπτύξουν νέα έργα και εφαρμογές με απώτερο στόχο τη δραστική βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και ο Όμιλος Συγγελίδη (Citroen) που θα παράσχει 1 εννιαθέσιο ηλεκτρικό όχημα, 2 διθέσια ηλεκτρικά οχήματα, στο Αστυνομικό στο Λιμενικό Σώμα αντίστοιχα, καθώς επίσης και 1 ακόμη ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο Δήμο Χάλκης.


Ένα από τα αστυνομικά οχήματα και ένα από τα οχήματα του λιμενικού είναι και το λιλιπούτειο Citroen Ami. Το ηλεκτρικό διθέσιο όχημα έχει μήκος μόλις 2,41 μέτρα, πλάτος 1,39 μέτρα και ύψος 1,52 μέτρα. Ζυγίζει 485 κιλά και κίνηση παίρνει από έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης μόλις 8 ίππων που αντλεί ενέργεια από μια μπαταρία ιόντων λιθίου 5,5 kWh.

Αυτή προσφέρει αυτονομία 70 χλμ ανά φόρτιση και μπορεί να φορτίσει πλήρως μέσα σε 3 ώρες με απλή οικιακή πρίζα, ενώ μπορεί να φορτίσει και από δημόσιους ταχυφορτιστές και Wall Box. Το Citroen Ami έχει τελική ταχύτητα 45 χλμ/ώρα.