Η ΕΕ απαιτεί από την Ιταλία να επιβάλει κυρώσεις στην FCA λόγω παράνομου λογισμικού

Σχετικά άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ιταλία να επιβάλει κυρώσεις στην Fiat Chrysler για τη χρήση παράνομων λογισμικών για τη χειραγώγηση των εκπομπών των αυτοκινήτων της, εντείνοντας τη διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάιο του 2017.

Η Κομισιόν ζήτησε από την Ιταλία να εξηγήσει την παράλειψή της να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να επιβάλει τους κανόνες εκπομπών με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν κανόνες για τις κυρώσεις για τη χρήση των παράνομων λογισμικών που παρεμποδίζουν την αποτελεσματικότητα των συστημάτων ελέγχου εκπομπών, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να έχουν υψηλότερες εκπομπές από όσες ανακοινώνουν.

Η Κομισιόν κατηγορεί την Ιταλία ότι αγνόησε την εγκατάσταση των αποκαλούμενων συσκευών εξαπάτησης εκπομπών ρύπων σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της Fiat, ζητώντας εξηγήσεις από τις ιταλικές αρχές για τον μη έλεγχο των μηχανισμών μέτρησης των εκπομπών ρύπων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι καταγγελίες για τις εκπομπές ρύπων της Fiat υποβλήθηκαν από τη Γερμανία, η οποία χαρακτήρισε ως «παράνομο» τον μηχανισμό ελέγχου για τα μοντέλα Fiat 500X, Fiat Doblo και Jeep Renegade.

Το Υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας, τον Φεβρουάριο του 2017, είχε ανακοινώσει πως εντόπισε ένα νέο παράνομο λογισμικό που χειραγωγεί τις εκπομπές ρύπων σε ένα ένα μοντέλο της Fiat, στέλνοντας τα αποτελέσματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να τα εξετάσει. Η γερμανική κυβέρνηση μετά το Dieselgate έχει ξεκινήσει συστηματικούς ελέγχους στα μοντέλα όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών και δεν είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζει πως κάποιο μοντέλο της Fiat διαθέτει παράνομο λογισμικό χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το μοντέλο με το παράνομο λογισμικό είναι το 500X, το οποίο σε δοκιμές, οι Γερμανοί εντόπισαν πως το σύστημα επεξεργασίας των καυσαερίων έκλεινε το σύστημα φιλτραρίσματος μετά από 90 λεπτά λειτουργίας, κάτι που σύμφωνα με τους Γερμανούς, υποδηλώνει την λειτουργία ενός παράνομου λογισμικού. Σε μια προηγούμενη δοκιμή, οι αρχές είχαν εντοπίσει πως το εν λόγω σύστημα έκλεισε μετά από 22 λεπτά χρήσης, όταν ένας τυπικός έλεγχος μέτρησης ρύπων σε εργαστηριακό επίπεδο κατά τον Ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών εκπομπών διαρκεί 20 λεπτά.

Η Fiat αρνήθηκε πως τα μοντέλα της διαθέτουν παράνομο λογισμικό που χειραγωγεί τις εκπομπές ρύπων, με εκπρόσωπό της να δηλώνει:

Δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε την εγκυρότητα ή την ακρίβεια των εσωτερικών εγγράφων της KBA που αναφέρει το δημοσίευμα, ή το περιεχόμενο ελέγχων που δεν έχουμε δει ποτέ. Το 500X συμμορφώνεται με τους υπάρχοντες κανονισμούς εκπομπών ρύπων, με το Υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας να μπορεί να το επιβεβαιώσει, όπως και έκανε και πέρυσι.

Η Κομισιόν προσθέτει πως η Ιταλία διέταξε την υποχρεωτική ανάκληση των επηρεαζόμενων αυτοκινήτων, αλλά δεν προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων. Η ιταλική κυβέρνηση έχει πλέον δύο μήνες για να απαντήσει στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Εάν η Ιταλία δεν συμμορφωθεί, η Επιτροπή ενδέχεται να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις, εάν αυτές κριθούν αναγκαίες.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...