Η Pirelli μόλις εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα τουλάχιστον τρία περιστατικά κλαταρισμάτων στο GP του Κατάρ, που διεξήχθη πριν δύο εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, στον αγώνα τέσσερις οδηγοί -οι Nicholas Latifi και George Russell της Williams, ο Lando Norris της McLaren και ο Valtteri Bottas της Mercedes- αντιμετώπισαν προβλήματα με τα ελαστικά τους, και κυρίως στο εμπρός αριστερά, με τους Bottas και Latifi να εγκαταλείπουν τον αγώνα.

Η ανακοίνωση της ιταλικής εταιρίας αναφέρει:

Η συνεχιζόμενη ανάλυση που διενεργεί η Pirelli στα ελαστικά των μονοθέσιων που υπέστησαν κλατάρισμα κατά τη διάρκεια του Grand Prix του Κατάρ έδωσε ορισμένα αρχικά συμπεράσματα που αποκλείουν τυχόν ελαττώματα παραγωγής.

Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα, η προέλευση του προβλήματος οφείλεται κυρίως στον χρόνο αυτών των ελαστικών που ακούμπησαν τα κερμπς, με υψηλή ταχύτητα και με σημαντικά πλευρικά και κατακόρυφα φορτία: μια κατάσταση μοναδική για την πίστα του Losail.

Η μεγάλη ζήτηση που προκλήθηκε από το τρέξιμο πάνω από αυτά τα κερμπς, που δεν είναι δυνατό να μετρηθεί από τα διαθέσιμα δεδομένα πριν από τον αγώνα, κατέστρεψε την κατασκευή του ελαστικού και οδήγησε σε απώλεια πίεσης στο εσωτερικό πλευρικό τοίχωμα του, που κατά συνέπεια προκάλεσε την κατάρρευση της δομής μετά από αρκετά δευτερόλεπτα.

Η Pirelli μοίρασε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες της ανάλυσης που έχει γίνει μέχρι στιγμής στη FIA και στις ομάδες.