Μια νέα διαφήμιση της Mercedes-Benz που κυκλοφόρησε ανήμερα Χριστουγέννων στο Weibo, στο Facebook της Κίνας, δείχνει μια γυναίκα-μοντέλο που το μακιγιάζ της θεωρήθηκε από πολλούς πως ήταν υπερβολικά έντονο σε ότι έχει να κάνει με την κλίση των ματιών της.

Εκατομμύρια άτομα βρήκαν την εικόνα “προσβλητική και ρατσιστική, που προωθεί τα προσβλητικά και ρατσιστικά στερεότυπα της Δύσης” που σχετίζονται με την ομορφιά και το σχήμα των ματιών των Ασιατών.

Η διαφήμιση αποσύρθηκε και ένα hashtag σχετικό με το θέμα συγκέντρωσε περισσότερα από 300 εκατ. προβολές, με τους χρήστες να στοχεύουν και το μοντέλο, το οποίο κατηγορεί τους χρήστες για διαδικτυακό εκφοβισμό και παρενόχληση, τονίζοντας πως το μακιγιάζ απλώς τονίζει τα μάτια της και δεν αλλοιώνει το σχήμα τους.

Το μοντέλο έγραψε στο προφίλ της:

Γεννήθηκα με τέτοια μάτια. Είναι ακόμη μικρότερα στην πραγματική ζωή. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνω μοντέλο επειδή γεννήθηκα με μικρά μάτια; Είμαι υπέρ του πατριωτισμού, αλλά αυτό που γίνεται είναι κάπως νοσηρό. Ας είμαστε λογικοί.