Κυβέρνηση: Δεν μειώνουμε τον φόρο στα καύσιμα επειδή οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο και θα ωφεληθούν οι πιο πλούσιοι

Σχετικά άρθρα

Και όμως αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προκαλώντας ομολογουμένως αντιδράσεις, προτάσσοντας ως κύριο επιχείρημα πως οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο, οπότε μια μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα θα ευνοούσε τους “πιο πλούσιους”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Σκυλακάκης στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90,1, ρωτήθηκε εάν θα ήταν δυνατή προσωρινή μείωση του φόρου στα καύσιμα. Όπως είπε, “ο φόρος αυτός είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος που αν θα μειωθεί θα ωφεληθούν οι πιο πλούσιοι”.

Συγκεκριμένα είπε:

Τα καύσιμα δεν έχουν αυξηθεί με τον ίδιο τρόπο που έχει αυξηθεί το φυσικό αέριο, τα καύσιμα έχουν επανέλθει περίπου στο 2019 ή λίγο παραπάνω. Είναι τιμές που τις είχαμε ξανά το 2012-2013 και είναι μια τιμή που είναι περίπου 7-10% πάνω από την τιμή του 2019 και κατά τη γνώμη μου είναι προσωρινή γιατί και αυτό οφείλεται στην ιστορία της Ουκρανίας.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ο φόρος στα καύσιμα είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος. Η μείωση του θα ήταν ένας αντίστροφος φόρος δηλαδή τα πιο φτωχά νοικοκυριά τα καύσιμα τα χρησιμοποιούν πολύ πιο λίγο γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο.

Ο βαρύς φόρος στα καύσιμα είναι στη βενζίνη, και είναι τεράστιος φόρος, αλλά τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο. Το μεγαλύτερο κομμάτι των συνταξιούχων, πάρα πολλοί άνεργοι κτλ δεν έχουν επίσης.

Αυτοί δε που έχουν δύο ή τρία αυτοκίνητα, που δεν τους λες και τους φτωχούς της κοινωνίας, θα ωφεληθούν περισσότερο. Οπότε να κάνουμε μια μείωση φόρου που θα ωφελεί κατά κύριο λόγο τους πιο πλούσιους και θα αφήνει απροστάτευτους τελείως τους φτωχότερους φαίνεται παράλογο, ιδίως όταν έχουμε κάνει διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης, οπότε καλύπτουμε το θέμα των καυσίμων θέρμανσης και είναι αυτό που καίει και θα καίει τα νοικοκυριά για ένα ακόμη δίμηνο-τρίμηνο. Μετά θα περάσει ο Μάρτης, ο παλουκογδάρτης, θα έρθει ο Απρίλιος και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε ελπίζω σε κάποια καλύτερη κατάσταση.

Διάβασε ακόμη

Πλησιάζει τα 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη στα μεγάλα αστικά κέντρα

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Οι πρώτες φωτογραφίες του νέου Citroen C3 Aircross

H Citroen έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες της νέας -δεύτερης- γενιάς του C3 Aircross, το λανσάρισμα του οποίου -με βάση το σημερινό...

Η Toyota ανακαλεί 211.000 Prius

Η Toyota προχωρά στην ανάκληση 211.000 Prius και Prius Prime, παγκοσμίως, παραγωγής 2023 και 2024, επειδή οι πίσω πόρτες ενδέχεται να ανοίξουν απροσδόκητα. Το Prius...