Μια ακόμη κλήτευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) έλαβε η Tesla και αιτία για ακόμη μια φορά είναι τα tweets του Elon Musk. Ο CEO της Tesla το 2018 με tweet του ανέφερε πως σκεφτόταν να βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο καθιστώντας την ιδιωτική, λέγοντας πως είχε εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση, με την κάθε μετοχή της Tesla να πωλούνταν τότε στην τιμή των 420 δολαρίων.

Η κλήτευση της SEC έχει ως ημερομηνία έκδοσης τις 16 Νοεμβρίου και ζητά πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες διοίκησης της Tesla αλλά και κατά πόσο υπήρξε συμμόρφωση με τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η Tesla είχε συμφωνήσει να θέσει ελέγχους για να επιβλέπει τις επικοινωνίες του Musk, συμπεριλαμβανομένων των tweets του, καθώς η Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι ο διευθύνων σύμβουλος διέπραξε απάτη λέγοντας ότι είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να μετατρέψει την εταιρεία σε ιδιωτική.

1Διάβασε επίσης

SEC: Η Tesla απέτυχε να παρακολουθήσει τα tweets του Elon Musk

Ο Musk και η SEC βρίσκονται από τότε σε διαμάχη. Η υπηρεσία πρoσπάθησε στις αρχές του επόμενου έτους να αποσπάσει μια δικαστική απόφαση που θα όριζε πως ο Musk περιφρόνησε την συμφωνία τους, όταν έκανε tweet σχετικά με τις προοπτικές παραγωγής της Tesla χωρίς προηγούμενη έγκριση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τον Απρίλιο του 2019 να τροποποιήσουν τη συμφωνία τους ορίζοντας συγκεκριμένα θέματα για τα οποία ο Musk δεν μπορεί να κάνει tweet ή να σχολιάζει γραπτώς, χωρίς να έχουν προεγκριθεί από νομικό εκπρόσωπο της εταιρείας.

Δέκα ημέρες πριν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκδώσει την κλήτευση του Νοεμβρίου, ο Musk διοργάνωνε δημοσκόπηση στο Twitter ρωτώντας αν θα έπρεπε να πουλήσει το 10% του μεριδίου του στην Tesla. Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσαν βουτιά 16% τις επόμενες δύο ημέρες διαπραγμάτευσης.

Οι δικηγόροι του Musk δήλωσαν σε μια κατάθεση στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα ότι το tweet του Αυγούστου 2018 που δήλωνε ότι σκέφτεται να μετατρέψει την Tesla σε ιδιωτική ήταν “εντελώς αληθές”. Οι μέτοχοι ισχυρίζονται σε μια ομαδική αγωγή που εκκρεμεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο ότι τα tweets του Musk τους κόστισαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αποζητούν μια απόφαση στην δίκη που έχει οριστεί για τις 31 Μαΐου ότι τα tweets του Musk ήταν ψευδείς δηλώσεις.