Μετά από 22 χρόνια “καριέρας” η Honda έκανε γνωστό πως έβγαλε σήμερα τον Asimo στη σύνταξη. Το ανθρωποειδές ρομπότ έκανε το ντεμπούτο του το 2000 και εντυπωσίασε με τις ικανότητες του. Πλέον θα πάρει την θέση του σε έναν εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της Honda στο Τόκιο.

O Asimo έγινε σύμβολο της πρωτοποριακής ρομποτικής τεχνολογίας της Ιαπωνίας, αφού μεταξύ άλλων μπορούσε να περπατά, να τρέχει, να χοροπηδάει στο ένα πόδι, να μιλάει τη νοηματική γλώσσα χρησιμοποιώντας πέντε δάχτυλα, να ανεβοκατεβαίνει σκάλες, να βάζει καφέ σε ένα φλιτζάνι από ένα ποτήρι, να κάνει χειραψίες, να αναγνωρίζει κινούμενα αντικείμενα, να κλοτσά μπάλες αλλά και να ερμηνεύει φωνητικές εντολές.

Το 2018 η Honda είχε ανακοινώσει πως σταματά την ανάπτυξή του. Το ανθρωποειδές ρομπότ της Honda ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 1986 με το όνομά του να προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Advanced Step in Innovative Mobility. Από το 2000 έως το 2018, η Honda παρουσίασε επτά εκδόσεις του Asimo, με την τελευταία να παρουσιάζεται το 2011, να έχει ύψος 1,3 μέτρα, βάρος 49 κιλά και μέγιστη ταχύτητα βαδίσματος τα 9 χλμ/ώρα.

Η εταιρία αναφέρει θα συνεχίσει τις πωλήσεις προϊόντων Asimo μετά τη συνταξιοδότηση του ρομπότ, ενώ τονίζει πως πως η τεχνολογία του Asimo θα χρησιμοποιηθεί για διάφορα προϊόντα που θα περάσουν στη παραγωγή, όπως μια συσκευή φυσικοθεραπείας που με χρήση ηλεκτροκινητήρων επιτρέπει σε ηλικιωμένους και σε ανάπηρους ασθενείς να μπορούν να κουνήσουν τα πόδια τους και να μετακινούνται. Επίσης η τεχνολογία του θα χρησιμοποιηθεί και στη μοτοσυκλέτα της Honda που μπορεί να ισορροπεί.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Honda ανακοίνωσε πως θέλει να αναπτύξει ένα ρομπότ avatar, με τον χρήστη να μπορεί να το χειρίζεται εικονικά από μια απομακρυσμένη τοποθεσία. Το νέο ρομπότ θα είναι εξοπλισμένο με λειτουργία τηλεχειρισμού που θα υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη.