Τέλος οι teaser φωτογραφίες, οι φήμες και οι διαρροές. Η Toyota αποκάλυψε σήμερα το GR Corolla, και το hot hatch της χρονιάς είναι γεγονός. Το ιαπωνικό μοντέλο είναι κάτι περισσότερο από ένα μεγαλύτερο τετράθυρο GR Yaris, καθώς υπάρχουν βελτιώσεις τόσο στον κινητήρα, όσο και στο σύστημα μετάδοσης.

Η παραγωγή του γίνεται στο ίδιο εργοστάσιο με το GR Yaris, το Motomachi στην Ιαπωνία, και η κυκλοφορία του έχει οριστεί για το ερχόμενο φθινόπωρο, στις αγορές της Αμερικής και της Ιαπωνίας.

1

Ξεκινώντας από τα μηχανικά, κάτω από το καπό υπάρχει ο ίδιος τρικύλινδρος 1.600άρης turbo κινητήρα (G16E-GTS) του GR Yaris, που στη περίπτωση του GR Corolla αποδίδει 304 άλογα στις 6.500 σ.α.λ. και 370 Nm ροπής από τις 3.000 έως 5.550 σ.α.λ. Αυτό σημαίνει ότι αποδίδει 43 άλογα και 10 Nm ροπή περισσότερα από το μικρότερο “αδερφάκι”.

Σύμφωνα με την Toyota, η επιπλέον ισχύς προέρχεται εν μέρει από τη νέα εξάτμιση με τριπλή βαλβίδα, κάτι που προφανώς κάνει το GR Corolla να ακούγεται πιο δυνατά από το GR Yaris.

2

Η κίνηση μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς, αποκλειστικά μέσω ενός 6τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου και δύο Torsen διαφορικών περιορισμένης ολίσθησης (εμπρός και πίσω), τα οποία είναι προαιρετικά διαθέσιμα με το Performance πακέτο ή στάνταρ στην Circuit Edition έκδοση.

Υπάρχουν τρία προγράμματα λειτουργίας, το Normal, το Sport και το Track. Σε default καταστάσεις, το σύστημα τετρακίνησης μεταφέρει τη ροπή 50/50 μπροστά-πίσω, ενώ όταν απαιτείται να μπορεί να στείλει έως και 60% εμπρός/40% πίσω, και 30% εμπρός/70% της ροπής στους πίσω τροχούς.

3

Όλα τα παραπάνω “στεγάζονται” σε ένα πολύ πιο “δυνατό” αισθητικά σώμα. Στο εμπρός μέρος βλέπουμε μια μάσκα βασισμένη σε αυτή του GR Yaris, με τα εμπρός φτερά να είναι πολύ πιο φαρδιά, καθώς διαθέτουν λειτουργικούς αεραγωγούς.

4

Οι πίσω θόλοι είναι αισθητά φουσκωμένοι, ενώ υπάρχουν και νέες πλαϊνές ποδιές, που φέρουν το λογότυπο GR Four. Στο πίσω μέρος υπάρχει μια μεγάλη αεροτομή και η προαναφερθείσα εξάτμιση με τρεις απολήξεις. Το Circuit Edition αποκτά επιπλέον γυαλιστερές μαύρες πινελιές, ένα νέο και πιο φουσκωμένο καπό με αεραγωγούς για την απαγωγή θερμότητας και οροφή από σφυρήλατο carbon, αντί για βαμμένη, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν Ultrasuede/δερμάτινες συνθετικές επενδύσεις στα καθίσματα.

5

Τέλος, μέσα στους φαρδύτερους θόλους υπάρχουν τροχοί 18 ιντσών με ελαστικά Michelin Pilot Sport 4, διαστάσεων 235/40. Από πλευράς ανάρτησης, στον εμπρός άξονα υπάρχουν γόνατα MacPherson και πίσω διπλά ψαλίδια. Μέσα από τις εμπρός ζάντες κρύβονται οι τετραπίστονες δαγκάνες τεσσάρων και οι αεριζόμενοι δίσκοι 356 χλστ., ενώ πίσω συναντάμε διπίστονες δαγκάνες και αεριζόμενους δίσκους 297 χλστ..

6

Το μήκος του GR Corolla είναι 4.410 χλστ., το πλάτος τα 1.850 χλστ., και το ύψος τα 1.455 χλστ., ενώ το μεταξόνιο τα 2.640 χλστ., με το βάρος του αυτοκινήτου να ανακοινώνεται στα 1.475 κιλά, όταν το GR Yaris ζυγίζει 1.280 κιλά. Το αυτοκίνητο βασίζεται στην TNGA-C πλατφόρμα της Toyota, και όχι στην υβριδική του GR Yaris, κάτι που κάνει την παραγωγή του πιο εύκολη και οικονομική.

Το πλαίσιο του αυτοκινήτου έχει ενισχυθεί με πρόσθετες συγκολλήσεις και δομικές κόλλες, ενώ το καπό και οι πόρτες είναι από αλουμίνιο που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση του βάρους.