Η Aston Martin ανακοίνωσε σήμερα τη στρατηγική της για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Η βρετανική εταιρία θέλει από το 2030 και έπειτα, όλα τα Sport/GT και SUV μοντέλα της να κάνουν χρήση ηλεκτροκίνησης, κάτι που σημαίνει πως αυτά θα είναι είτε υβριδικά είτε αμιγώς ηλεκτρικά. Ανάμεσα στα νέα μοντέλα της εταιρίας θα είναι και ένα σεντάν με τα σήματα Lagonda, που θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό.

Το πρώτο plug-in υβριδικό μοντέλο της θα είναι η Valhalla. Αυτή θα κυκλοφορήσει το 2024, ενώ έναν χρόνο αργότερα θα παρουσιαστεί η νέα Vanquish. Και τα δύο θα παίρνουν κίνηση από τον twin-turbo 4,0-λίτρων V8 κινητήρα της AMG που στην περίπτωση της Valhalla θα συνεργάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 204 ίππων, τοποθετημένοι ένας ανά άξονα.

Ο V8 κινητήρας δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς και στροφάρει έως τις 7.200 σ.α.λ. Το σύνολο αποδίδει 950 άλογα με 1.000 Nm ροπής. Τα 0-100 χλμ/ώρα τα κάνει σε μόλις 2,5 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 330 χλμ/ώρα.

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Aston Martin θα κυκλοφορήσει το 2025, ενώ μέχρι το 2030 εκτιμά πως μόνο το 5% της ετήσιας παραγωγής θα αποτελείται από αυτοκίνητα με κινητήρα βενζίνης και αυτά θα μπορούν να κινηθούν μόνο εντός πίστας.

Επιθυμία της Aston Martin είναι έως το 2039 να έχει πετύχει ουδετερότητα άνθρακα σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού. Η εταιρία λέει πως στα 109 χρόνια της ιστορία της, έχει κατασκευάσει 109.000 αυτοκίνητα και εκτιμά πως σήμερα το 95% από αυτά είναι ακόμη στον δρόμο.