Μέτοχοι του Twitter κατέθεσαν μήνυση κατά του Elon Musk, κατηγορώντας τον για χειραγώγηση της μετοχής του Twitter προκειμένου να εξαγοράσει την εταιρεία σε χαμηλότερη τιμή.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι ο Musk εξοικονόμησε 156 εκατομμύρια δολάρια φροντίζοντας να μην αποκαλύψει πριν από τις 14 Μαρτίου ότι είχε ήδη αγοράσει το 5% του Twitter. Ζητούν μάλιστα να αναγνωριστεί η προσφυγή τους ως μαζική αγωγή για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων αδιευκρίνιστου ύψους.

Οι επενδυτές κατονόμασαν επίσης το Twitter ως εναγόμενο, υποστηρίζοντας ότι είχε υποχρέωση να διερευνήσει τους χειρισμούς του Musk, χωρίς όμως να διεκδικούν αποζημίωση από την εταιρεία.

Στη μηνυτήρια αναφορά οι μέτοχοι αναφέρουν πως Musk με τη στάση που κρατάει το διάστημα μετά την ανακοίνωση της πρότασης εξαγοράς της Twitter ύψους 44 δισ. δολαρίων προσπαθεί να μειώσει την αξία της μετοχής της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με την προσφυγή, ο Musk συνέχισε να αγοράζει μετοχές του Twitter και μετά τις 14 Μαρτίου, περίμενε όμως μέχρι τις αρχές Απριλίου για να γνωστοποιήσει ότι είχε πλέον αποκτήσει μερίδιο 9,2%.

Καθυστερώντας να αποκαλύψει το μερίδιό του στο Twitter, ο Musk χειραγώγησε την αγορά και αγόρασε μετοχές του Twitter σε τεχνητά χαμηλή τιμή,

αναφέρεται στο κείμενο της αγωγής που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με τους μηνυτές, απώτερος στόχος του Musk είναι είτε η οριστική ακύρωση του deal είτε η ολοκλήρωσή του με σημαντικά χαμηλότερο κόστος για τον ίδιο τον Musk.

Ακόμα, οι ενάγοντες αμφισβητούν το εάν ο Musk θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την εξαγορά, δεδομένου ότι είχε ήδη δανειστεί μεγάλα ποσά με εγγύηση το μερίδιό του στην Tesla, της οποίας η μετοχή έχει πέσει στα σχεδόν 708 δολάρια.

Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Musk για να αποκαλύψει την επένδυσή του στο Twitter είναι ήδη αντικείμενο έρευνας από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Οι κανόνες της SEC προβλέπουν ότι οι επενδυτές που αγοράζουν μερίδιο εταιρείας άνω του 5% οφείλουν να το γνωστοποιήσουν εντός 10 ημερών από την υπέρβαση αυτού του ορίου.

Επιπλέον, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι τα επικριτικά σχόλια του Elon Musk για το Twitter ήταν κι αυτά ένας χειρισμός με στόχο να ρίξει την τιμή της μετοχής. Μεταξύ άλλων ο Musk είχε δηλώσει ότι πάγωσε τη συμφωνία εξαγοράς μέχρι να προσδιοριστεί το ποσοστό των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα του Twitter.

Όπως φαίνεται πάντως ο Musk σκοπεύει να ολοκληρώσει την εξαγορά, καθώς την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 6,5 δισ. δολάρια επιπλέον σε ίδια κεφάλαια.