GP Αζερμπαϊτζάν 2022: Θρίαμβος για Verstappen και Red Bull, καταστροφή για Ferrari

Σχετικά άρθρα

O Max Verstappen απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι για να τερματίσεις πρώτος, πρώτα πρέπει να τερματίσεις, όπως επίσης και ότι η μη κατάκτηση της pole position δεν είναι καταστροφή.

Ο Ολλανδός οδήγησε ώριμα και πήρε μια πολύ εύκολη νίκη στο GP του Αζερμπαϊτζάν, ενώ ταυτόχρονα και οι δύο οδηγοί της Ferrari εγκατέλειψαν, δίνοντας του την ευκαιρία να αυξήσει σημαντικά την βαθμολογική απόσταση από τον Charles Leclerc. Στη δεύτερη θέση του podium ανέβηκε ο έτερος οδηγός της Red Bull, Sergio Perez, ενώ την καρό σημαία είδε τρίτος ο “κύριος συνεπής” George Russell, έχοντας ξεκινήσει πέμπτος.

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, ο Charles Leclerc έχασε την πρωτοπορία στα φρένα της πρώτης στροφής από τον Perez, ο οποίος έκανε καλύτερη εκκίνηση, αλλά την ανέκτησε όταν η κορυφαία Red Bull του Max Verstappen μπήκε στα pits στον 19o γύρο. Ωστόσο, ένα γύρο αργότερα, οι ελπίδες του Leclerc έγιναν “καπνός”, όταν ο κινητήρας της Ferrari παρέδωσε το πνεύμα του, με αποτέλεσμα ο Μονεγάσκος να εγκαταλείψει και να αποσυρθεί στα pits εμφανώς “άδειος” από ενέργεια και απογοητευμένος.

Αυτή ήταν η δεύτερη εγκατάλειψη της Ferrari στον αγώνα του Μπακού, καθώς στον 9ο γύρο το μονοθέσιο του Carlos Sainz εμφάνισε υδραυλικό πρόβλημα, που τον οδήγησε σε εγκατάλειψη. Η εγκατάλειψη του Leclerc άφησε το Verstappen μόνο του στην πρωτοπορία, την οποία είχε πάρει από τον Sergio Perez, με την Red Bull να δίνει εντολές στους οδηγούς της να μην παλέψουν μεταξύ τους για την πρώτη θέση.

Ο Lewis Hamilton ξεκίνησε έβδομος και τερμάτισε τέταρτος, έχοντας μπει στα pit κατά τη διάρκεια του VSC, το οποίο ενεργοποιήθηκε στον 10ο γύρο από την εγκατάλειψη του Sainz. Ο Βρετανός μπήκε για δεύτερη φορά στα pits στον 34ο γύρο, τοποθετώντας φρέσκα ελαστικά της σκληρής γόμας, δίνοντας του πλεονέκτημα έναντι των οδηγών της AlphaTauri, καθώς αρχικά προσπέρασε τον Tsunoda και 10 γύρους αργότερα τον Pierre Gasly. Ο Γάλλος τερμάτισε πέμπτος έχοντας ξεκινήσει έκτος.

Πίσω του ο Sebastian Vettel, που παρότι έκανε ένα λάθος έδειξε ότι οι αναβαθμίσεις που έφερε η Aston Martin είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, για να του δώσουν τους πολύτιμους βαθμούς της 6η θέσης. Ο Γερμανός της βρετανικής ομάδας ξεκίνησε τον αγώνα με τη μεσαία γόμα των ελαστικών και σταμάτησε για αλλαγή κατά τη διάρκεια του πρώτου VSC, τερματίζοντας τον αγώνα με τα σκληρά, οδηγώντας για σχεδόν 41 γύρους.

Ο Fernando Alonso ξεκίνησε 10ος και τερμάτισε στην έβδομη θέση, οδηγώντας εξαιρετικά καθ’όλη τη διάρκεια του αγώνα, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την κορυφαία τελική ταχύτητα των μονοθέσιων της Alpine. Έχοντας ξεκινήσει με μεσαία ελαστικά, ο Ισπανός μπήκε στα pits για την πρώτη του αλλαγή μετά από 18 γύρους, για να τελειώσει τον αγώνα με τη σκληρή γόμα, έχοντας καταφέρει να κρατήσει πίσω του και τις δύο McLaren.

Ο Daniel Ricciardo τερμάτισε όγδοος, εκκινώντας από την 12η θέση, και είχε μάχη για πολύ μεγάλη διάρκεια του αγώνα με τον teammate του Lando Norris, ο οποίος -παρά τις εντολές της ομάδας- προσπάθησε να προσπεράσει τον Αυστραλό. Αυτή, όμως, έπεσε στο κενό και έτσι ο νεαρός Βρετανός τερμάτισε στην 9η θέση. Ο Esteban Ocon συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα και πήρε τον τελευταίο βαθμό για την Alpine. Ο Valtteri Bottas δεν κατάφερε να μπει στους βαθμούς, καθώς είδε 11ος την καρό σημαία.

Ο Φιλανδός οδηγός της Alfa Romeo ακολούθησε την ίδια στρατηγική με τον Ricciardo, καθώς μπήκε στα pit κατά τη διάρκεια του δεύτερου VSC του αγώνα. Ο έτερος οδηγός της ιταλοελβετικής ομάδας, Zhou Guanyu, ήταν ο τρίτος οδηγός που εγκατέλειψε τον αγώνα, όταν το μονοθέσιο του αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα στον 24ο γύρο.

Μαζί του ήταν ο Kevin Magnussen, του οποίου η εγκατάλειψη έφερε το δεύτερο VSC του αγώνα, με το πρόβλημα του Δανού να εντοπίζεται στο power unit της Ferrari. Τέλος, η τελευταία εγκατάλειψη του αγώνα ήρθε από τον Lance Stroll, όταν οι μηχανικοί της ομάδας του εντόπισαν ένα ύποπτο πρόβλημα στον κινητήρα, δίνοντας του εντολή να εγκαταλείψει, τρεις γύρους πριν το τέλος.

Οδηγός της ημέρας

Η έντονη μάχη από την έβδομη θέση του grid έδωσε στον Lewis Hamilton, μαζί με τις εγκαταλείψεις των δύο οδηγών της Ferrari, την ευκαιρία να τερματίσει στην 4η θέση στους δρόμους του Μπακού, παρόλο που το έντονο porpoising του μονοθέσιου της Mercedes τον καταπόνησε σημαντικά, σε βαθμό που να μην ήταν σε θέση να βγει εύκολα από το μονοθέσιο μετά το τέλος του αγώνα.

Αυτό κέρδισε τον θαυμασμό και τις ψήφους του κοινού, που του έδωσαν τον τίτλο του οδηγού της ημέρας, με τον Βρετανό να συγκεντρώνει το 14,8% των ψήφων. Ακολούθησε ο Max Verstappen με το 13,6% των ψήφων, ο Sebastian Vettel με το 13,1%, ο Sergio Perez με 10% και ο Pierre Gasly με 9,3%.

Ταχύτερος γύρος

Ο Sergio Perez σημείωσε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα στον 36o γύρο, κατακτώντας τον επιπλέον βαθμό. Ο οδηγός της Red Bull σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1:46.046, για να τον ακολουθήσει ο Max Verstappen με 1:46.050, ο Lewis Hamilton με 1:47.044, ο George Russell με 1:47.177 και ο Yuki Tsunoda με 1:47.523.

Επόμενος αγώνας

Χωρίς καμία διακοπή, η Formula 1 μεταφέρεται από τους δρόμου του Μπακού και το Αζερμπαϊτζάν, στο Μόντρεαλ και την πίστα Circuit Gilles-Villeneuve, με το Καναδικό GP να έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 17-19 Ιουνίου.

Αποτελέσματα

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος/Διαφορά
1 Max Verstappen Red Bull Racing 1:34:05.941
2 Sergio Perez Red Bull Racing +20,823 δευτ.
3 George Russell Mercedes +45,995 δευτ.
4 Lewis Hamilton Mercedes +71,679 δευτ.
5 Pierre Gasly AlphaTauri +77,299 δευτ.
6 Sebastian Vettel Aston Martin Mercedes +84,099 δευτ.
7 Fernando Alonso Alpine Renault +88,596 δευτ.
8 Daniel Ricciardo Mclaren Mercedes +92,207 δευτ.
9 Lando Norris Mclaren Mercedes +92,556 δευτ.
10 Esteban Ocon Alpine Renault +108,184 δευτ.
11 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari +1 γύρος
12 Alexander Albon Williams Mercedes +1 γύρος
13 Yuki Tsunoda AlphaTauri +1 γύρος
14 Mick Schumacher Haas Ferrari +1 γύρος
15 Nicholas Latifi Williams Mercedes +1 γύρος
16 Lance Stroll Aston Martin Mercedes Εγκατέλειψε
NC Kevin Magnussen Haas Ferrari Εγκατέλειψε
NC Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari Εγκατέλειψε
NC Charles Leclerc Ferrari Εγκατέλειψε
NC Carlos Sainz Ferrari Εγκατέλειψε

Βαθμολογία Οδηγών

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Max Verstappen Red Bull Racing 150
2 Sergio Perez Red Bull Racing 129
3 Charles Leclerc Ferrari 116
4 George Russell Mercedes 99
5 Carlos Sainz Ferrari 83
6 Lewis Hamilton Mercedes 62
7 Lando Norris Mclaren Mercedes 50
8 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari 40
9 Esteban Ocon Alpine Renault 31
10 Pierre Gasly AlphaTauri 16
11 Fernando Alonso Alpine Renault 16
12 Kevin Magnussen Haas Ferrari 15
13 Daniel Ricciardo Mclaren Mercedes 15
14 Sebastian Vettel Aston Martin Mercedes 13
15 Yuki Tsunoda AlphaTauri 11
16 Alexander Albon Williams Mercedes 3
17 Lance Stroll Aston Martin Mercedes 2
18 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari 1
19 Mick Schumacher Haas Ferrari 0
20 Nico Hulkenberg Aston Martin Mercedes 0
21 Nicholas Latifi Williams Mercedes 0

Βαθμολογία Κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Red Bull Racing 279
2 Ferrari 199
3 Mercedes 161
4 Mclaren Mercedes 65
5 Alpine Renault 47
6 Alfa Romeo Ferrari 41
7 AlphaTauri 27
8 Haas Ferrari 15
9 Aston Martin Mercedes 15
10 Williams Mercedes 3

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Lewis Hamilton: Δεν έχω ξεκινήσει χειρότερα στη καριέρα μου στην F1

Έχουν διεξαχθεί ήδη τρία Grand Prix στη φετινή σεζόν και ο Lewis Hamilton είναι μόλις 10ος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των οδηγών, έχοντας συγκεντρώσει...
Autoblog.gr