Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίζει τις τελευταίες εναπομείνασες επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, υποστηρίζοντας ότι θα απελευθερώσει κεφάλαια για την επέκταση του δικτύου φόρτισης και την υποστήριξη άλλων οχημάτων που κινούνται με μπαταρίες.

Οι επιχορηγήσεις για τα plug-in ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεκίνησαν το 2011 και συνολικά μείωσαν την τιμή για πάνω από 500.000 νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν στους δρόμους του “Νησιού” την τελευταία δεκαετία.

Μέχρι σήμερα, η επιδότηση ήταν 1.500 λίρες (€1.730) για αγορά οποιουδήποτε νέου ηλεκτρικού οχήματος, με τιμή κάτω των 32.000 λιρών (€36.900). Το όριο αυτό μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από τις 35.000 λίρες (€40.360), όταν η επιχορήγηση μειώθηκε από 2.500 λίρες (€2.890). Οι επιδοτήσεις για αγορά ενός PHEV αυτοκινήτου σταμάτησαν το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα των επιδοτήσεων αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2011, οι αγοραστές μπορούσαν να διεκδικήσουν πολύ πιο γενναιόδωρες μειώσεις, ύψους έως 5.000 λιρών.

Η διακοπή των επιδοτήσεων σημαίνει ότι οι αγοραστές αυτοκινήτων καλούνται τώρα να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τα νέα τους αυτοκίνητα, λόγω των υψηλών τιμών των ηλεκτρικών, σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η βρετανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα εξακολουθούν να επωφελούνται από το μειωμένο κόστος λειτουργίας τους, έναντι των βενζινοκίνητων, χάρη στο χαμηλότερο κόστος της ενέργειας, τους φθηνούς φορολογικούς συντελεστές εταιρικών αυτοκινήτων και την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας (VED).

Κλείνοντας, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι έχει διαθέσει 300 εκατομμύρια λίρες (€345 εκατομμύρια) για την παροχή οικονομικής βοήθειας για ηλεκτρικά ταξί, μοτοσικλέτες, οχήματα παράδοσης και οχήματα προσβάσιμα από αναπηρικά αμαξίδια.