Η περασμένη εβδομάδα ήταν “δύσκολη” για την Alpine, καθώς συνέβησαν πολλά σε πολύ λίγες ώρες. Αρχικά, ο Fernando Alonso ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει από τη γαλλική ομάδα στο τέλος της τρέχουσας σεζόν για να πάει στην Aston Martin, μια ανακοίνωση που την εξέπληξε, αφού φαίνεται να μην γνώριζε τις προθέσεις του Ισπανού. Μια ημέρα μετά, και αφού η Alpine ανακοίνωσε πως την θέση του Alonso την παίρνει ο Oscar Piastri, ο νεαρός Αυστραλός έκανε γνωστό μέσω των προφίλ του στα social media πως δεν θα οδηγήσει για λογαριασμό της Alpine. Όλα αυτά συνηγορούν πως ο Piastri θα βρεθεί στη McLaren, στη θέση του Daniel Ricciardo.

Ο Otmar Szafnauer, το αφεντικό της Alpine, σε συνέντευξή του μίλησε τόσο για την “ιστορία” του Alonso, όσο και για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον Piastri.

1

Ο Szafnauer υποστηρίζει πως η Alpine έχει έγκυρο συμβόλαιο με τον Αυστραλό, δηλώνοντας πως η ομάδα είναι “βαθιά απογοητευμένη” με ότι έχει γίνει. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

Όχι, δεν το περίμενα αυτό. Πάντα έβλεπα τον Laurent Rossi να προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο και για τους δύο οδηγούς. Με τα συμβόλαια, με τον Fernando, με τον Oscar που ήθελε μια θέση το 2023. Ο Laurent δούλεψε πολύ σκληρά για να του βρει αυτή τη θέση για την επόμενη χρονιά.

Στην Alpine προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο και για τους δύο οδηγούς. Δεν προσπαθήσαμε να παίξουμε παιχνίδια μαζί τους, αλλά ήμασταν διαφανείς. Κάθε οδηγός ήξερε τι συνέβαινε. Δυστυχώς ο Alonso υπέγραψε με την Aston Martin και καταλαβαίνω γιατί. Αλλά για τον Piastri, όχι, δεν καταλαβαίνω τι συνέβη.

Θα έπρεπε να έχει πίστη στην ομάδα που τον φρόντισε, που τον έβαλε στη Formula 1 πέρυσι ώστε να είναι έτοιμος και να γνωρίζει τις πίστες. Περίμενα περισσότερη πίστη. Δουλεύω στη Formula 1 από το 1989 και δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Έχει να κάνει με την ακεραιότητά σου ως άτομο. Υπέγραψε ένα χαρτί, ένα έγγραφο και τώρα κάνει κάτι άλλο.

Προσωπικά δεν χρειάζεται καν να υπογράψω κάποιο χαρτί. Αν μου πεις “βοήθησέ με, αύριο θα σε βοηθήσω”, δεν θα έκανα πίσω στον λόγο μου με κανέναν τρόπο. Πραγματικά. Η Alpine έχει κάνει όλα όσα ζήτησε ο Piastri. Τότε δεν χρειάζεται ένα χαρτί που να λέει “με ρήτρα μπορώ να φύγω από εδώ”.

2

Απαντώντας στην ερώτηση το κατά πόσο όλη αυτή η ιστορία “ενορχηστρώθηκε” από τον Flavio Briatore, ο Szafnauer είπε πως:

Δεν έχω συγκεκριμένες ενδείξεις για αυτό. Αλλά αυτή είναι η Formula 1 και ίσως σε λίγα χρόνια κάποιος θα πει ότι έχει αποδείξεις ότι έτσι είναι. Δεν θα με εξέπληξε. Πάντα λέω σε όλους ότι στη Formula 1 πρέπει πάντα να υποθέτεις ότι όλοι γνωρίζουν τα πάντα. Ότι δεν υπάρχουν μυστικά με τέτοια πράγματα. Έτσι λειτουργώ στη Formula 1 εδώ και 25 χρόνια. Και αν αυτό συνέβη, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε.

Αν απορείς που κολλάει ο Briatore, στα γρήγορα να αναφέρω πως οι κακιές γλώσσες υποστηρίζουν ότι ο Ιταλός, ως πρώην μάνατζερ του Fernando Alonso και του Mark Webber (ο Webber είναι ο μάνατζερ του Piastri), είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από την φυγή του Alonso από την Alpine και την άρνηση του Piastri να οδηγήσει για λογαριασμό της.

3

Τέλος, ο Otmar ρωτήθηκε και για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Alpine, λέγοντας πως δεν αποκλείεται η Alpine να απαιτήσει οικονομική αποζημίωση από τον Piastri για αθέτηση συμβολαίου, υπό την προϋπόθεση ότι ο Piastri δεν θα οδηγεί για λογαριασμό της του χρόνου.

Πρώτα, θα δούμε το που βρισκόμαστε νομικά με τον Oscar. Έχουμε ένα συμβόλαιο που λέει ότι πρέπει να τον στηρίξουμε στην καριέρα του μέχρι τη Formula 1, επενδύοντας πολλά χρήματα. Σύμφωνα με αυτό το συμβόλαιο, κάλυψε 3.500 χιλιόμετρα με μονοθέσιο της F1 πέρυσι. Κάναμε 7 ανεξάρτητα τεστ. Αυτό δεν είναι φθηνό. Μόνο το κόστος ενός κινητήρα ανέρχεται στο 1.750.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, έχεις τους μηχανικούς, την ομάδα που έκανε αυτές τις δοκιμές, τις πτήσεις και τα ταξίδια. Εν ολίγοις, ξοδέψαμε πολλά, πολλά χρήματα στο Piastri για να τον προετοιμάσουμε για το μέλλον του στη Formula 1. Εάν αυτό το μέλλον δεν είναι μαζί μας τώρα, είναι λογικό και δίκαιο να ζητήσουμε αποζημίωση.