Η Volkswagen για να γιορτάσει την 20η επέτειο του τμήματος R Performance έβγαλε στην αγορά μια ειδική έκδοση του Golf R. Το πλήρες όνομα του μοντέλου είναι Golf R 20 Years Edition και είναι το πιο ισχυρό εργοστασιακό Golf που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

Με την παραγωγή του να έχει ξεκινήσει, η γερμανική εταιρία μας δείχνει το πως το κατασκευάζει στο εργοστάσιό της.

Μηχανικά, ο 2,0-λιτρος TSI κινητήρας (EA888) αποδίδει 333 ίππους, ήτοι μια αύξηση κατά 13 ίππους σε σχέση με την ιπποδύναμη του “απλού” Golf R. Ο κινητήρας συνδυάζεται με αυτόματο DSG κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων και, όπως συμβαίνει με κάθε R μοντέλο (από το πρώτο Golf R του 2002), η κίνηση μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς.

Το turbo λειτουργεί πλέον με σταθερή ταχύτητα κάτω από μερικό φορτίο του γκαζιού, γεγονός που κάνει τον κινητήρα πιο άμεσο στις εντολές του οδηγού. Το αυτοκίνητο φέρει την σπορ εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic, με την Volkswagen να αναφέρει ότι έχει αναπτύξει μια λειτουργία “Emotional Start” (συναισθηματικής εκκίνησης), που ανεβάζει τις στροφές του κινητήρα έως τις 2.500 σ.α.λ. κατά την εκκίνηση του μοτέρ, για να δώσει στο hot hatch έναν πιο επιθετικό ήχο.

Επιπλέον, το λογισμικό για το DSG κιβώτιο ταχυτήτων έχει επαναχαρτογραφηθεί για να δίνει καλύτερο feedback κατά τις αλλαγές σχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές είναι πιο απότομες, ώστε να αυξήσει τον ενθουσιασμό του οδηγού.

Η ειδική έκδοση του Gold R διατίθεται σε δύο χρώματα, το μπλε Lapiz Blue και το λευκό. Με το πρώτο, οι ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών είναι βαμμένες σε γυαλιστερό μαύρο, ενώ με το δεύτερο αποκτούν μπλε απόχρωση. Προαιρετικά, οι ζάντες μπορούν να “ντυθούν” με τα Michelin Pilot Sport Cup 2 ελαστικά.