Εκτός Γερμανίας και ανατολικής Ευρώπης ενδέχεται να μεταφέρει την παραγωγή της η Volkswagen εάν συνεχιστούν οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης ανακοίνωσε σήμερα πως εξετάζει τη μεσοπρόθεσμη μεταφορά της παραγωγής ως εναλλακτική λύση, εάν συνεχιστούν οι ελλείψεις στο φυσικό αέριο και πέραν του χειμώνα του 2023.

Ο γερμανικός κολοσσός διατηρεί εργοστάσια παραγωγής στη Γερμανία, την Τσεχία και την Σλοβακία, κράτη με ιδιαίτερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Ως μεσοπρόθεσμες εναλλακτικές, εστιάζουμε στη πιο τοπική παραγωγή, στη μεταφορά παραγωγικής ικανότητας ή στις τεχνικές εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων, παρόμοιες με όσες ήδη εφαρμόζονται στο πλαίσιο των προκλήσεων που προκαλούν οι ελλείψεις ημιαγωγών και άλλα πρόσφατα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα,

δήλωσε ο Geng Wu, επικεφαλής αγορών της Volkswagen συμπληρώνοντας:

Οι πολιτικοί πρέπει επίσης να περιορίσουν την για την ώρα ανεξέλεγκτη έκρηξη των τιμών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Διαφορετικά, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απαιτούν υψηλή ενέργεια, θα έχουν μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα πρέπει να μειώσουν ή να σταματήσουν την παραγωγή.

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία προκάλεσε αύξηση των ανησυχιών πως η Γερμανία θα αναγκασθεί να επιβάλλει πλαφόν στην κατανάλωση καυσίμων και ενεργειακών πρώτων υλών. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης Σολτς να καθησυχάσει τους πολίτες και τις γερμανικές επιχειρήσεις, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το πως θα καταφέρει η χώρα να ανταποκριθεί στις ενεργειακές ανάγκες της πέραν του χειμώνα χωρίς χρήση ρωσικού αερίου.

Πάντως η Γερμανία έκανε γνωστό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως τα αποθηκευτικά κέντρα φυσικού αερίου είναι ήδη γεμάτα κατά 90%, γεγονός που εγγυάται την ομαλή έκβαση του χειμώνα. Το ερώτημα όμως απομένει, τι θα συμβεί από τα μέσα του 2023 και έπειτα.

Κερδισμένοι από την ενδεχόμενη εξέλιξη αυτή θα είναι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, όπου η αυτοκινητοβιομηχανία ήδη διατηρεί εργοστάσια. Οι χώρες αυτές έχοντας λιμάνια και μονάδες αποθήκευσης LNG, αποτελούν λύση, καθώς μπορούν να λαμβάνουν φορτία φυσικού αερίου από θαλάσσης.

Η Ρωσία είναι η κύρια πηγή φυσικού αερίου στη Γερμανία και πρόσφατα διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Το κλείσιμο αρχικά προοριζόταν να είναι προσωρινό και σύμφωνα με τη Ρωσία, τέθηκε σε εφαρμογή για να επιτρέψει την πραγματοποίηση επισκευών, αλλά αργότερα παρατάθηκε επ’ αόριστον.

Η απόφαση θεωρείται ότι είναι μια πολιτική κίνηση που αποσκοπεί στη τιμωρία των δυτικών χωρών εξαιτίας της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και θα προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου από τον Ιούνιο του 2023 εάν η γραμμή δεν ανοίξει ξανά, λέει η VW.