Η Tesla παρουσίασε το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus

Σχετικά άρθρα

Ο Elon Musk παρουσίασε το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση στη διάρκεια της Μέρας Τεχνητής Νοημοσύνης της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας.

Το πρωτότυπο ρομπότ, κατασκευασμένο από την Tesla, περπάτησε επί σκηνής και χαιρέτισε το πλήθος, σε μια κίνηση που συμβολίζει τις φιλοδοξίες της εταιρείας να επεκταθεί σε καινοτομικούς τομείς πέρα από τα αυτοκίνητα.

Ο Musk δήλωσε πως η αγορά ρομπότ θα έχει μελλοντικά μεγαλύτερη αξία από εκείνη των αυτοκινήτων, με ή χωρίς οδηγό. Όπως είπε:

Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα χρήσιμο ανθρωποειδές ρομπότ όσο γίνεται πιο γρήγορα. Υπάρχει πάντως πολύ ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει για να τελειοποιηθεί το Optimus και να το αποδείξει.

Ο Musk επεσήμανε ότι προς το παρόν τα ανθρωποειδή ρομπότ “στερούνται εγκεφάλου” και δεν έχουν τη νοημοσύνη για να πλοηγηθούν μόνα τους στον κόσμο, ενώ παράλληλα είναι πολύ ακριβά και παράγονται σε μικρούς αριθμούς.

Αντίθετα, υποστήριξε, το Optimus θα είναι ένα άκρως επιδέξιο ρομπότ, που θα παράγεται από την Tesla σε μεγάλες ποσότητες, τελικά σε εκατομμύρια μονάδες. Αναμένεται να κοστίζει λιγότερο από ένα αυτοκίνητο, κάτω από 20.000 δολάρια, έναντι περίπου 100.000 δολαρίων που είναι σήμερα η τιμή ενός ανθρωποειδούς ρομπότ.

Ενώ το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως βρίσκεται σε εξαιρετικά πρώιμα στάδια, με τους μηχανικούς της Tesla να παρουσιάζουν ένα “πρώιμο πρωτότυπο” το Bumble C, ο Musk είπε στο πλήθος ότι σκοπεύει να φτιάξει το ρομπότ σε μεγάλη ποσότητα και με χαμηλό κόστος όσο το δυνατόν συντομότερα, περίπου σε 3-5 χρόνια από σήμερα, προσθέτοντας πως το Optimus θα είναι απίστευτο σε 5 ή 10 χρόνια.

Λίγο αργότερα, οι υπάλληλοι της Tesla ανέβασαν στη σκηνή ένα πιο όμορφο πρωτότυπο που υποστηριζόταν από μια βάση και δεν μπορούσε ακόμη να σταθεί μόνο του. Το ρομπότ χαιρέτησε και σήκωσε τα πόδια του και σύμφωνα με τον Musk, η βελτιωμένη έκδοση θα μπορεί να περπατήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το Optimus έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα πολύ ικανό ρομπότ, αλλά κατασκευασμένο σε μεγάλες ποσότητες, πιθανώς τελικά σε εκατομμύρια μονάδες, και αναμένεται να κοστίζει πολύ λιγότερο από ένα αυτοκίνητο. Θα έλεγα ότι πιθανώς λιγότερο από 20.000 δολάρια θα ήταν η εικασία μου.

Το Optimus έχει ύψος 1,73 μ, ζυγίζει 57 κιλά, είναι “φιλικό”, και “μπορείτε να του ξεφύγετε τρέχοντας γρηγορότερα απ’ αυτό”, αφού δεν μπορεί να διανύει πάνω από 8 χιλιόμετρα την ώρα, είπε χαριτολογώντας ο Musk. Θα μπορεί να σηκώσει και να μεταφέρει έως 20,4 κιλά βάρους και θα διαθέτει μεταξύ άλλων 8 κάμερες.

Έχει 40 ηλεκτρομηχανικούς actuators, 12 στα χέρια, 12 στους βραχίονες, 12 στα πόδια, 2 στον λαιμό και 2 στον κορμό, που το καθιστούν ως ένα από τα πιο προηγμένα ανθρωπόμορφα ρομπότ του κόσμου.

Η παραγωγή του Optimus (όνομα που παραπέμπει στο ομώνυμο ισχυρό ρομπότ των ταινιών Transformers) πιθανώς θα ξεκινήσει εντός του 2023. Σε πρώτη φάση το ρομπότ αναμένεται να εκτελεί βαρετές, επαναλαμβανόμενες ή/και επικίνδυνες εργασίες, μεταξύ άλλων στα εργοστάσια της ίδιας της Tesla.

Αργότερα, σύμφωνα με τον Musk, το ρομπότ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σπίτια, από το να ετοιμάζει το δείπνο και να κουρεύει το γρασίδι μέχρι να φροντίζει τους ηλικιωμένους, χωρίς να αποκλείεται και ο ρόλος του ως στενός φίλος ή σεξουαλικός σύντροφος.

Και άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως οι ιαπωνικές Toyota και Honda, έχουν αναπτύξει πρωτότυπα ανθρωποειδών ρομπότ ικανά να κάνουν πολύπλοκα πράγματα, όπως να σουτάρουν μια μπάλα μπάσκετ.

Ο Musk μεταξύ άλλων είπε:

Οι δυνατότητες του Optimus εκτιμάται, θα έλεγα, από πολύ λίγους ανθρώπους. Η τρέχουσα οικονομία περιορίζεται από ανθρώπους και παραγωγικότητα, αλλά ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης όπως της Tesla θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα. Αν το Optimus του Tesla μπορεί να χειριστεί τη χειρωνακτική εργασία, μια οικονομία γίνεται σχεδόν άπειρη.

Αυτό σημαίνει ένα μέλλον αφθονίας. Ένα μέλλον όπου δεν υπάρχει φτώχεια, όπου θα μπορούσες να έχεις ό,τι θέλεις όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Είναι πραγματικά ένας θεμελιώδης μετασχηματισμός του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο εργοστάσιο της Tesla στη Γερμανία

Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές σημειώθηκαν σήμερα στη Γερμανία, καθώς πραγματοποίησαν διαμαρτυρία ενάντια στην επέκταση του εργοστασίου της Tesla στο Γκρουνχάιντε, κοντά...

Η Hertz χρέωσε με 277 δολάρια για βενζίνη πελάτη της που νοίκιασε ένα Tesla Model 3

Η επιστροφή ενός ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου με γεμάτο το ρεζερβουάρ καυσίμων έχει γίνει πραγματικότητα για πολλούς ταξιδιώτες, αλλά τι συμβαίνει όταν κάποιος νοικιάζει ένα ηλεκτρικό...

H Tesla κλείνει το εργοστάσιο της Γερμανίας για “μια ημέρα”

Ο διευθυντής του εργοστασίου της Tesla στο Gruenheide κοντά στο Βερολίνο, Andre Thierig, έκανε γνωστό ότι στις 10 Μαΐου θα υπάρξει μια προγραμματισμένη διακοπή...