Ο Euro NCAP ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα των νέων δοκιμών πρόσκρουσης που έκανε σε 16 νέα μοντέλα της αγοράς, με τα 15 να αποσπούν τα πολυπόθητα πέντε αστέρια, ενώ μόνο το DS 9 συγκέντρωσε 4 αστέρια, εξαιτίας μιας ποινής στη δοκιμή μετωπικής σύγκρουσης.

1

Πέντε αστέρια απέσπασαν τα Tesla Model S, NIO ET7 , Toyota bZ4X, Subaru Solterra, Hyundai Ioniq 6, Honda Civic, Toyota Corolla Cross, Nissan Ariya, Nissan X Trail, Renault Austral, Range Rover, Range Rover Sport, Isuzu D-Max Crew Cab, Smart #1 και WEY Coffee 02.

2

Παράλληλα το Euro NCAP έκανε γνωστό πως από το 2026 έως το 2030 θα προσθέσει τις ακόλουθες 8 νέες δοκιμές στο πρωτόκολλό του, προκειμένου να κάνει τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή.

  • Δοκιμή και αξιολόγηση συστημάτων υποβοήθησης και αυτοματοποιημένης υποστήριξης οδηγού.
  • Αξιολόγηση της τεχνολογίας που παρακολουθεί τη κούραση του οδηγού και τη γνωστική απόσπαση της προσοχής.
  • Την αύξηση των απαιτήσεων για τη περαιτέρω βελτίωση της πραγματικής αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας υποβοήθησης ταχύτητας.
  • Δοκιμές ενεργητικής ασφάλειας που προσομοιώνουν καλύτερα τα πραγματικά οδικά περιβάλλοντα και εξετάζουν τη σχεδίαση αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής (HMI), διασφαλίζοντας καλύτερα και πιο αποτελεσματικά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.
  • Δοκιμή και αξιολόγηση λειτουργιών ασφαλείας που ενεργοποιούνται από την επικοινωνία V2V, V2I και V2X.
  • Δοκιμές παθητικής ασφάλειας που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ισότητα των φύλων και στη γήρανση του πληθυσμού των οδηγών/επιβατών.
  • Αξιολόγηση κινδύνου πυρκαγιάς και θερμικής διαφυγής σε ηλεκτρικά οχήματα και βελτιωμένες πληροφορίες για τους πρώτους και τους δεύτερους ανταποκριτές που φτάσουν στο σημείο του ατυχήματος.
  • Προώθηση βέλτιστων πρακτικών για την ασφάλεια των οχημάτων και την πρόσβαση σε δεδομένα.

3Tesla Model S

4NIO ET7

5WEY Coffee 02

6Toyota bZ4X

7Subaru Solterra

8Hyundai Ioniq 6

9Honda Civic

10Isuzu D-Max Crew Cab

11Toyota Corolla Cross

12Nissan Ariya

13Nissan X Trail

14Renault Austral

15Range Rover

16Range Rover Sport

17Smart #1

18DS 9