Η Tesla παρότι βλέπει το μερίδιο της αγοράς της να μειώνεται, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι ο ηγέτης στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης στις ΗΠΑ, αφού κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 κατείχε το 65% της “πίτας” των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Από το 2018 έως το 2020 η Tesla είχε το 79% της αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ το 2021 μειώθηκε στο 71%. Αιτία της πτώσης είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός κυρίως στα αυτοκίνητα με κόστους κάτω των 50.000 δολαρίων, εκεί που Tesla προσφέρει μόνο ένα μοντέλο, την βασική έκδοση του Model 3.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αυξήσεις στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων φέτος, έχουν οδηγήσει στην αύξηση και του μεριδίου αγοράς τους κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες. Από τα 525.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, περίπου το 65% ή 340.000 ήταν αυτοκίνητα της Tesla, με τα μισά από τα 525.000 αυτοκίνητα να ήταν Model 3 και Model Y.

Η Tesla το ίδιο διάστημα είδε τα 4 μοντέλα της να βρίσκονται μέσα στο top 5 των πωλήσεων των ηλεκτρικών, με τα Chevrolet Bolt, Bolt EUV, Hyundai Ioniq5, Kia EV6, Volkswagen ID.4 και Nissan Leaf να συμπληρώνουν τη πρώτη 10άδα.

Επί του παρόντος στην αγορά των ΗΠΑ προσφέρονται 48 ηλεκτρικά μοντέλα, με το νούμερο να αναμένεται να αυξηθεί στα 159 μέχρι το τέλος του 2025. Η S&P Global Mobility αναφέρει:

Η θέση της Tesla αλλάζει καθώς έρχονται νέες, πιο προσιτές επιλογές, προσφέροντας ίση ή καλύτερη τεχνολογία και παραγωγή. Δεδομένου ότι οι επιλογές των καταναλωτών και το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνεται, η ικανότητα της Tesla να διατηρήσει ένα κυρίαρχο μερίδιο αγοράς θα αμφισβητηθεί στο μέλλον.