Χρειάστηκαν να περάσουν 14 χρόνια δικαστικού αγώνα προκειμένου η Shelby American να κατοχυρώσει νομικά τη χρήση του ονόματος Eleanor, που έγινε διάσημο από τις Mustang που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της ταινίας Gone in 60 Seconds, ειδικά της ταινίας του 2000 με πρωταγωνιστές τους Nicholas Cage και Angelina Jolie.

Η δικαστική διαμάχη επικεντρώθηκε στην Denice Shakarian Halicki, την χήρα του Henry Blight (HB) “Toby” Halicki που σκηνοθέτησε τη πρώτη ταινία Gone in 60 Second το 1974. Η Halicki είχε ασκήσει μηνύσεις κατά πολλών ατόμων όλα αυτά τα χρόνια για τη χρήση του ονόματος Eleanor και μέσω της εταιρίας της Eleanor Licensing LLC, κατάφερε να σταματήσει τη δημιουργία πολλών από τις ρέπλικες του αυτοκινήτου, ενώ κέρδισε και μια αγωγή κατά της Shelby American η οποία προσπάθησε να βγάλει στην αγορά μια Eleanor έκδοση της Mustang.

Μια αναδρομή στην ιστορία. Ο Halicki μετά τη πρώτη ταινία του 1974 είχε ξεκινήσει το 1989 τη δημιουργία ενός remake, αλλά πέθανε ξαφνικά. Τρεις μήνες προτού πεθάνει είχε παντρευτεί την Denice και αυτή διατήρησε τα δικαιώματα για το όνομα της ταινίας “Gone in 60 Seconds “. Το 1995 η Denice έκλεισε μια συμφωνία με την Hollywood Pictures για μια νέα ταινία, αυτή που κυκλοφόρησε το 2000.

Τότε η Denice δεν είχε κάνει καμία αίτηση να κατοχυρώσει το όνομα Eleanor, κάτι που το έκανε το 2002 ο Carroll Shelby και απέκτησε το εμπορικό σήμα της Eleanor Mustang, ενώ παράλληλα σύναψε συμφωνία άδειας χρήσης με έναν κατασκευαστή από το Τέξας για να φτιάξει αντίγραφα του αυτοκινήτου της ταινίας.

Δύο χρόνια μετά, το 2004 η Halicki μήνυσε τη Shelby και μετά από τέσσερα χρόνια, το 2008 Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καλιφόρνια αποφάσισε υπέρ της, με την Shelby να της παραχωρεί τα αποκλειστικά πνευματικά δικαιώματα της Eleanor Mustang, με δικηγόρους της να υποστηρίζουν μάλιστα τότε πως η Halicki κατείχε πλέον τα πνευματικά δικαιώματα οποιουδήποτε οχήματος με το όνομα Eleanor.

Το επιχείρημά της αφορούσε τα πνευματικά δικαιώματα του ονόματος ως χαρακτήρα. Συγκεκριμένα τα οχήματα που αναφέρονται ως Eleanor στις ταινίες ήταν ένας χαρακτήρας που θα μπορούσε να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, κάτι που με τη σειρά του εμπόδιζε τη Shelby και οποιονδήποτε άλλο να χρησιμοποιήσει το όνομα. Η Halicki επωφελήθηκε από το όνομα Eleanor εδώ και χρόνια, δίνοντάς άδεια για χρήση του σε οτιδήποτε, από ρούχα μέχρι μια σειρά από αυτοκίνητα-παιχνίδια.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Καλιφόρνια αποφάνθηκε κατά της Halicki λέγοντας ότι όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν το όνομα Eleanor δεν έχουν προστασία πνευματικών δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, και όπως επισημάνθηκε στην υπόθεση, η Eleanor στο remake της ταινίας το 2000 δεν ήταν ένα “παράγωγο έργο” του αυτοκινήτου της αρχικής ταινίας του 1974. Αν και τα δύο αυτοκίνητα ήταν μια Mustang, η Mustang στη ταινία του 2000 ήταν μια GT500, ενώ η Mustang στην αρχική ταινία ήταν απλώς μια κίτρινη Mustang.