Μάθε όλα τα μυστικά του νέου περιστροφικού κινητήρα του Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV

Σχετικά άρθρα

Πριν ένα μήνα η Mazda αποκάλυψε στην έκθεση αυτοκινήτου των Βρυξελλών το MX-30 e-Skyactiv R-EV, το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή του διάσημου περιστροφικό κινητήρα στη γκάμα της ιαπωνικής εταιρίας.

Ωστόσο, αυτή τη φορά ο περιστροφικός κινητήρας δεν τοποθετήθηκε σε κάποιο sport μοντέλο, καθώς το MX-30 e-Skyactiv R-EV είναι η plug-in υβριδική έκδοση του μοντέλου, με τον ρότορα να τροφοδοτεί μια γεννήτρια, που παίζει το ρόλο του range-extender.

Ο περιστροφικός κινητήρας 8C μονού ρότορα έχει χωρητικότητα 830 κ.εκ. τοποθετείται μαζί με τη γεννήτρια, με το αυτοκίνητο να διαθέτει μια δεξαμενή καυσίμου 50 λίτρων, επιτρέποντας μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων. Η συνολική του αυτονομία ανακοινώνεται ότι ξεπερνά τα 640 χλμ. και οι εκπομπές ρύπων στα 21 γρ/χλμ., πάντα στον κύκλο WLTP.

Η ακτίνα του ρότορα είναι 120 χλστ. και το πλάτος του ανακοινώνεται στα 76 χλστ., με το συμπαγές του μέγεθος να επιτρέπει την ομοαξονική τοποθέτηση και την ενσωμάτωση με τον ηλεκτρικό κινητήρα, τον επιβραδυντή και τη γεννήτρια για να επιτευχθεί μια μονάδα με συνολικό πλάτος μικρότερο από 840 χλστ.. Αυτό του επιτρέπει να χωράει κάτω από το καπό χωρίς αλλαγές στο πλαίσιο του αμαξώματος MX-30.

Χάρη στη χρήση αλουμινίου, ο κινητήρας είναι πάνω από 15 κιλά ελαφρύτερος από τον διρότορο Renesis κινητήρα του RX-8. Η χρήση του άμεσου ψεκασμού καυσίμου μειώνει τις εκπομπές ρύπων και αυξάνει την οικονομία καυσίμου, ενώ ο κινητήρας διαθέτει επίσης σύστημα ανακύκλωσης καυσαερίων (EGR) για τη βελτίωση στην απόδοση στα χαμηλά φορτία και τις χαμηλές στροφές ανά λεπτό, συγκρατώντας μέρος της θερμότητας στον κινητήρα.

Χωρίς μηχανική σύνδεση μεταξύ του περιστροφικού κινητήρα και των τροχών, ο κινητήρας λειτουργεί απλώς ως γεννήτρια, διασφαλίζοντας ότι το MX-30 R-EV κινείται πάντα μέσω του ηλεκτροκινητήρα για να προσφέρει μια απρόσκοπτη εμπειρία οδήγησης ηλεκτρικού οχήματος.

O περιστροφικός κινητήρας λειτουργεί σε χαμηλότερες στροφές και είναι λιγότερο ισχυρός σε σύγκριση με αυτόν που κινούσε το RX-8, το οποίο διέθετε έναν περιστροφικό κινητήρα διπλού ρότορα. Η Mazda, όμως, έχει χρησιμοποιήσει μερικά έξυπνα κόλπα στο νέο κινητήρα. Μια από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές είναι ότι το καύσιμο εγχέεται πλέον απευθείας στον θάλαμο καύσης, το οποίο βοηθά στη διατήρηση του καυσίμου στην κύρια περιοχή του θαλάμου και στη βελτίωση του ψεκασμού.

Διάβασε περισσότερα

Επίσημο: Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV, plug-in υβριδικό με περιστροφικό κινητήρα ως γεννήτρια

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα