Ο νέος CEO της Toyota, Koji Sato, σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε πως η ιαπωνική εταιρία θα παραμείνει δεσμευμένη στη τεχνολογία υδρογόνου, παρά τη νέα εστίαση της στα ηλεκτρικά οχήματα.

Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το υδρογόνο παραμένει μια βιώσιμη επιλογή,

είπε ο Sato, λέγοντας πως θεωρεί το υδρογόνο, είτε αυτό καίγεται σε κινητήρα εσωτερικής καύσης είτε χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ως μια βιώσιμη επιλογή.

Αναγνώρισε ωστόσο πως απαιτείται η ανάπτυξη μιας αλυσίδας παραγωγής, εφοδιασμού και μεταφοράς υδρογόνου, προκειμένου να κυκλοφορήσουν περισσότερα οχήματα που κινούνται με αυτό, με την έλλειψη υποδομών σε σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου να παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο. Όπως τόνισε:

Αν δεν δούμε εξέλιξη εκεί, δεν μπορούμε να περιμένουμε αύξηση του όγκου στη χρήση του υδρογόνου.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει μεγάλες ελπίδες για το υδρογόνο, ελπίζοντας πως ο αριθμός των οχημάτων που κινούνται με κυψέλες υδρογόνου στους δρόμους της χώρας θα αυξηθεί σε 200.000 μονάδες το 2025 και σε 800.000 το 2030.

Για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο στόχος, σχεδιάζονται περισσότεροι σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου σε όλη την Ιαπωνία. Σήμερα υπάρχουν περίπου 160 πρατήρια ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την Toyota, και το δίκτυο θα επεκταθεί σε περίπου 900 πρατήρια το 2030.